Raudsepp omandipiirangust: meie ettepanek on täiendav analüüs

aRvimiameti peadirektor Kristin Raudsepp
aRvimiameti peadirektor Kristin Raudsepp

On igati hea, et konkurentsiamet on oma seisukohta väljendanud vaba konkurentsi piiramise asjus apteekide omandipiiranguga seoses. Tervishoiu ja patsientide parimate huvide nimel tuleks seda veel laiemalt vaadata, kirjutab ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp.

Teema pole ju uus, poolt ja vastu argumente oli laual ka seaduse muutmise ajal. Rääkides proviisoromaniku nõudest tõi ravimiamet toona välja, et soovides kiiresti piirata apteekide avamist jäi analüüsimata ju  apteekrite omandiküsimus laiemalt. Tõime riskina välja ka, et  omandipiirangu reguleerimine võib kaasa tuua segadust apteegiteenuse osutajate seas ja on keerukas ning kallis  järelevalve seisukohast. 

Rakendamise käigus on see tõesti ka kinnitust leidnud. On teada, et üleminekuperiood saab läbi aastal 2020 ja meie ettepanek oleks olukorra täiendav analüüs, et olla kindlad, et vajalikud omandisuhte küsimused saaksid lahendatud selleks ajaks patsientidele ja proviisoritele parimal moel.

Muuhulgas tuleb hinnata, mida see tähendab kõigile täna apteekides tegutsevatele proviisoritele ja nende töökohtadele, arutada saaks uuesti  ka avalik-õigusliku proviisorite koja loomist. Siis saab ka üle vaadata, miks proviisoritest apteegi omanikke peab piirama ka tegevuslubade arvuga, mis praegu on neli. Loodan väga, et kui seaduse muutmise arutelud algavad nüüd uuesti, siis seekord tõesti koos parimate võimalike analüüsidega. Ja proviisorid peaksid tõesti nüüd töörahu ka saama ja olema kindlad tuleviku osas.

Vertikaalse integratsiooni kohta saan ütelda, et ravimite müümisel on täiesti kohane ja ka rahvusvaheliselt oluline põhimõte, et mida rohkem on arsti ja apteekri erialane pädevus ja raviotsused sõltumatud ravimimüügi painest, seda parem on. Vertikaalse integratsiooni keelu all mõtlemegi, et proviisor apteegis ei oleks sõltuv hulgimüüjast, kelle esmane huvi on ikkagi müüa. Möönan, et selle sätte rakendamine on keeruline ja paneb riigiasutustele täiendavaid kohustusi, kuid selles osas võib seadusandja üle vaadata võimalused järelevalves täiendavate volituste, ressursside või võimaluste saamiseks. Üldise põhimõttena proviisoritele erialase otsustusõiguse suurendamine on patsientide huvides.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.