Kuula artiklit
Autor: Violetta Riidas • 13. jaanuar 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wismari haiglas keelatakse intensiivravi osutamine

Foto: Andras Kralla
Terviseamet keelab Wismari haiglal suvise tapmisjuhtumi tõttu intensiivravi osutamise

Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul oli Wismari haigla intensiivravi osutamise piiramise ajendiks suvine juhtum, kus üks patsient teise tappis. Tollal tõstatas see küsimuse, kas haigla rikkus nõudeid ja oleks saanud juhtumit vältida, vahendas ERR Uudised.

Sellest tulenevalt tegi terviseamet möödunud aasta septembris haiglale ka vastava ettekirjutuse lõpetada voodi külge aheldatud ja vabalt liikuvate patsientide ühte ruumi paigutamine ning tagada ohjeldatud patsientide pidev järelevalve ja ohutus.

Sama aasta detsembris tehtud järelevalvemenetlus tuvastas, et haiglal puudub intensiivravi võimekus.

Tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjoni hinnangul tuleb võõrutusdeliiriumiga patsiente, kel kaasnevad alkoholimürgistusest tingitud somaatilised ehk kehalised vaevused, ravida intensiivravi võimekusega haiglas.

Seni, kuni Wismaril vastav võimekus puudub, osutavad joobes ja samaaegselt intensiivravi vajada võivas seisus inimestele ravi haiglate erakorralise meditsiini osakonnad.

Saluri hinnangul see erakorralise meditsiini arstidele olulisel määral lisatööd ei too. "See töökoormus ei suurene sedavõrd. EMO-d on eelnevalt teavitatud sellest, see on läbirääkimiste käigus sündinud otsus."

Saluri sõnul kehtib selline korraldus esialgu aprilli alguseni. "Nii on praegu kuni 1. aprillini ja siis me lähme vaatame kas ja kui palju on Wismari suutnud ennast parandada ja nõuetele vastavusse viia. Kui neil on intensiivravi võimekus olemas, siis võib sinna patsiente jälle viia. Praegu on see puudulik."

Möödunud aasta juulis kirjutas Õhtuleht, et 23-aastane narkomaan lämmatas Wismaris padjaga oma 44-aastase palatikaaslase Allani, kes väidetavate luulude nägemise tõttu arsti korraldusel voodi külge oli aheldatud. Allan viidi kiiresti Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, kus ta mõned päevad hiljem suri.

Wismari haiglas keelatakse intensiivravi osutamine
Kuula artiklit

Wismari haiglas keelatakse intensiivravi osutamine

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708