Autor: Violetta Riidas • 25. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suure südamega kolleeg Rein Viilu

PERHi nerurokirurg-ülemarst Rein Viilu.
Autor: PERH

23. veebruaril, päev enne seda, kui Eesti Vabariik sai 98aastaseks, peeti Tallinna Lastehaigla Laste Vaimse Tervise Keskuse saalis pidulik aktus, kus autasustati Lastehaigla elutöö- ning kolleegipreemia saajaid. Meil on heameel, et head naabrid Lastehaiglast tunnustasid kolleegipreemiaga Regionaalhaigla nerurokirurg-ülemarst dr Rein Viilut.

Nominendid pakkusid välja Lastehaigla osakondade ja üksuste juhid ning valiku langetas preemiakomisjon, seisab PERHi kodulehel. Elutööpreemia pälvis Lastehaigla kirurg dr Ann Paal. Statuudi järgi on elutööpreemia kandidaat suurema osa oma tööaastatest töötanud Lastehaiglas, omandanud kõrge kvalifikatsiooni oma erialal, olnud eriala liider ning eeskujuks ja õpetajaks noortele kolleegidele.

Sel aastal esimest korda välja antav kolleegipreemia läks aga väljapoole Lastehaiglat arstile, kes omab kõrget erialast kvalifikatsiooni ning on aidanud kaasa innovatiivsete diagnostika- ja ravivõtete kasutuselevõtule lastehaiglas. Regionaalhaigla neurokirurgi dr Rein Viilu kandidatuuri esitas kollektiivselt koguni kaks osakonda: vastuvõtuosakond (laste EMO) ja onkohematoloogia osakond.Lastehaigla juhatuse esimees dr Katrin Luts ütles dr Viilule preemiat üle andes, et üksinda ei tee midagi ning ehkki enamike asjadega saab Lastehaigla ka ise hakkama, sujub kõik tunduvalt paremini kui on selline kolleeg nagu dr Rein Viilu, kes on nii Lastehaigla kui ka väikeste patsientide hüvanguks palju panustanud.

Dr Luts luges ette ka dr Viilu kandidatuuri esitanud Lastehaigla kolleegide kaassõnad:

- „Dr Viilu on suure südamega kolleeg, kes juba pikki aastaid on aidanud meid raskete kesknärvisüsteemi kasvajate ravimisel.“

- „Dr Viilu on südamlik ja koostöövalmis nii ööl kui ka päeval. On alati olemas, kui küsitakse abi.“

- „Selliste kolleegidega tunned end alati kindlalt ja suudad vastu astuda ükskõik millisele probleemile. Sügav kummardus ja tänu dr Viilule.“

- „Me tunneme teda juba aastaid, et paluda abi, kui probleem on tõsine. Ta kuulab alati rahulikult ja süvenenult ning aitab ka siis, kui teiste jaoks on probleem liiga lootusetu. Tavaliselt jääb ta probleemi lahendamisel võitjaks.“

- „Imeliselt lihtne kolleeg, kes vaatamata oma suurtele teadmistele on alati kaaskolleegi austav.“

Dr Rein Viilu sõnul on auhind talle väga meeldiv üllatus ja ühtlasi ka tunnustus, mis näitab, et oma tööd on tehtud pühendumusega ja midagi on läinud korda. „Olen töötanud Mustamäe haiglas ligi 40 aastat. Tartu ülikoolis lõpetasin küll neuroloogi eriala, kuid töö käigus on minust saanud neurokirurg. Lastehaigla kolleegidega, eriti täna elutöö preemia pälvinud dr Ann Paaliga, on mul olnud väga hea ja ladus koostöö.“

2009. aastal aasta arstiks valitud dr Rein Viilu töötab Regionaalhaiglas alates 1. augustist 1978 ning on pälvinud nii kolleegide kui ka patsientide austuse ja tunnustuse.

„Arsti teeb heaks lisaks meditsiinilistele teadmistele ja kogemustele ka oskus patsiendi ning tema omastega suhelda, võime kõige keerukamaid probleeme inimliku lihtsusega lahti seletada,“ lausus Evelin Ilves 2009. aastal dr Rein Viilule aasta arsti tiitlit üle andes. „Dr Viilu teeb neurokirurgina väga keerukaid ja raskeid operatsioone, mille lõpptulemus ja paranemine sõltub kirurgimeisterlikkuse kõrval ka hoolivast suhtumisest ja lihtsalt soojast, mõistvast sõnast. Rein Viilu patsiendid hindavad tohtrit nii kirurgi kui ka inimesena lausa ülivõrdes. Oli lausa rõõm neid kommentaare lugeda.“

Kolleegid rõhutavad, et lisaks suurepärasele kirurgile on dr Viilu puhul tegemist arstiga, kes julgeb patsientidele näidata oma inimlikku soojust ja headust – ka arstid elavad oma hinges läbi nii patsiendi rõõme kui ka muresid.

Kui Regionaalhaigla „Kuukiri“ tegi kuus aastat tagasi dr Viiluga intervjuu ning küsis tohtrilt, mis on talle pika karjääri jooksul kõige suuremat rõõmu valmistanud, siis vastas tohtrihärra järgmiselt: „Rõõmu on üldise kurva fooni taustal ikka päris palju, just lastest ja noortest inimestest, kes on saanud terveks. Näiteks lapseea kasvajatega — kui nad ikka vastu tulevad ja hiljem kontrollis käivad, täiskasvanuna, paar inimest on ka olnud, keda oled lapse-eas lõiganud ja hiljem on nad arstiks õppinud, see teeb väga palju rõõmu. Siis tunned, et asi on ikka väärt olnud! Ja on ka neid muidugi, keda oled surmasuust päästnud... vahel on see minutite küsimus, oleme nagu tuletõrjedepoos, pead olema alati valmis abi andma. See teeb rõõmu, kui inimene on jalule ja elule aidatud.“

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708