Lätlased hakkavad Valgast erakorralist arstiabi saama

Valga haigla.
Valga haigla.

Läti tervishoiuministeerium soovib sõlmida Valga haiglaga lepingu, mille kohaselt saaks Läti kiirabi haigeid ka ametlikult Valga haiglasse tuua ja raha selleks tuleks Lätilt.

Praegu kehtiva korra järgi saab Valga haigla Läti kodanikule arstiabi anda ainult siis, kui hädaline vajab seda Eestis viibides. Kui aga õnnetus juhtub mõni kilomeeter piirist lõunanaabrite pool, peab Läti kiirabi patsiendi lähedal asuva Valga haigla asemel 49 km kaugusele Valmierasse viima, kirjutab Eesti Päevaleht.

Valga haigla juhatuse esimehe Marek Seeri sõnul tuuakse piiri lähedal õnnetusse sattunud lätlasi siiski ka nende juurde. „Siin on õnneks terve mõistus ülekaalus olnud,” ütles ta ja lisas, et Läti riik on sellistesse juhtumitesse seni mõistvalt suhtunud ja haigete ravi ka kinni maksnud. Samal ajal nentis Seer, et suurem osa haigeid viiakse ikkagi Valmierasse ja see on väga suur koormus nii patsientidele kui ka Läti kiirabile. „Patsiendid peavad ju hiljem sealt kuidagi ka tagasi saama,” lisas Seer.

Nüüd soovib Läti tervishoiuministeerium sõlmida Valga haiglaga lepingu, mille kohaselt saaks Läti kiirabi haigeid ka ametlikult Valga haiglasse tuua ja raha selleks tuleks Lätilt. 

Ministeeriumi kommunikatsioonijuht Oskars Šneiders ütles, et Läti loodab väga Eestiga koostööd teha, kuid pole veel ettepanekule ametlikku vastust saanud. Seer peab algatust tänuväärseks. „Olen kahe käega poolt. Võiksin Selle lepingu kohe praegu ka allkirjastada,” lausus ta. Seega seisab koostöö praegu sisuliselt veel bürokraatia taga. 

Loe täismahus siit.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.