Lehtmets: seis on nukker

Psühhiaatrite Liidu juht Andres Lehtmets.
Psühhiaatrite Liidu juht Andres Lehtmets.

Olukord psühhiaatrite järelkasvuga on väga nukker - vaatamata sellele, et Eestis on psühhiaatrite defitsiit väga suur ja aina süveneb, siis eriala populaarsus üha väheneb, leiab Psühhiaatrite seltsi juht Andres Lehtmets.

Raske on kommenteerida, me ise ei ole uurinud seda, mis valikute alusel residentuuritaotlus esitatakse. Erialade populaarsused käivad lainetena, ju on siis praegu periood, kus psühhiaatria ei ole populaarne. Meil jäid ka eelnevatel aastatel residentuurikohad täitmata, kuigi residentuurikoha taotlejaid oli mõnevõrra rohkem.

Kui vaatame töövõimalusi Eestis, siis paljudele on kindlasti peibutavam minna tööle näiteks Põhjamaadesse, kus töötingimused ja võimalused väljaõppeks on paremad. Ka ei ole praeguse tervishoiukorraldusega väga  palju psühhiaatriale tähelepanu pööratud ja ka haiglajuhtide seas ei ole tegemist prioriteediga, mille arengusse väga palju panustataks. On muidugi ka erandeid - on valminud kaks kaasaegset kliinikut, üks Pärnus ja teine Tallinna Lastehaigla juures. Aga mitmetes piirkondades on psühhiaatria seis siiski nukker. Samas, kas see on üks mõjutajatest, ma hinnata ei oska.

Kindlasti on oma osa ka selles, millised kogemused saavad inimesed oma ülikooliõpingutes - kui huvitav see eriala tundub, milliste isiksustega (nii praktikute kui õppejõudude osas) õpingute jooksul kokku puututakse. Kõik see vajaks edasiuurimist.

Olukord psühhiaatrite järelkasvuga on väga nukker - vaatamata sellele, et Eestis on psühhiaatrite defitsiit väga suur ja aina süveneb, siis eriala populaarsus üha väheneb. Ka tööjõupuudus meie erialal on jätkuvalt suur ning ja süvenev.

Kui vaadata terviklikku pilti, siis suur koht on see, kuidas tervishoiukorraldus psühhiaatriat käsitleb. Endiselt võib kohata põhimõtet, et psühhiaatriakliinikul peaks olema eraldi territoorium muust meditsiinist kaugel, erakorralisi haigeid ei hospitaliseerita läbi EMO-de jne. Tervishoiu korraldus peaks psühhiaatriat rohkem toetama, kui silmas pidada üha kasvavaid ootusi - muuhulgas näiteks sõltuvusravile.

Pragune rahastamise ebamäärasus ei lubagi hetkel haiglatel paraku kaugemaid plaane teha.

Loe Urmas Lepneri ülevaadet residentuurikohtade täituvusest siit.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.