Lehtmets: on vaja ette vaadata 10-20 aastat

Psühhiaater Andres Lehtmets.
Psühhiaater Andres Lehtmets.

Psühhiaatrias on jätkuvalt selge probleem number üks tööjõupuudus, rääkis tänase ühisavalduse valguses valdkonna probleemidest Psühhiaatrite Seltsi juhatuse esimees Andres Lehtmets.

"Meie valdkond vajab inimesi, siin ei saa tehniliste lahendustega väga midagi teha," kinnitas Lehtmets. Psühhiaatrite töö koormust rohkem tõsta pole võimalik, sest siis tekib aga läbipõlemise oht. Kui vaadata aga seda, kuidas on võimalused päsäeda arsti vastuvõtule ja ravile, siis vajab süsteem Lehtmetsa sõnul sisulist ümberkorraldust. "Mida kehvem on ravi kättesaadavus, seda rohkem tulevad esile valupunktid. Pead ootama enda konsultatsiooniaega ja ega asjad paremaks ei lähe pika ootamise käigus," selgitas ta psühhaatriliste haiguste seisukohalt.

Ühe proleemi lahendusena näeb Lehtmets, et suurem koormus ka psühhiaatriaküsimustes läheb esmatasandile. "Esmatasand peab olema selleks valmis. Näiteks peaksid esmatasandil olema vaimse tervise õed, aga see on ka kõik seotud sellega, kuidas riik ravikorraldust ette näeb," kinnitas Lehtmets. Tervisekeskuste projektidest jäid vaimse tervise õed paraku aga välja. 

Tervishoid peaks olema 10-20 aastat ettevaatav

Lehtmetsa sõnul peaks tervishoiu jätkusuutlikust suutma ette vaadata 10-20 aastat. "Meie läheme kokkuhoiuteed, me ei suuda vastata nendele ootustele, mis on ühiskonnalt antud eriarstide suhtes," rääkis Lehtmets. 

Lehtmetsa sõnul oodati, mis seisukoha võtab meditsiiniteemadel uus koalisatsioon, kuid väga palju seda teemat käsitlenud ei ole ning mured on jätkuvalt üleval. "Kuskilt ei tule lahendusi, kust need ressurssid tulevad, millega tervishoidu rahastatakse," rääkis Lehtmets. "Milline saab olema inimeste omaosalus ja mis saab inimestest, kellel ei ole seda raha?" loetles Lehtmets veel küsimusi, mille ümber ta tahaks poliitikute sisulist diskussiooni näha. "Me tahaks näha, et asju ei jäeta nurka. Rahastamismudel ei vea välja - see on üks teema, aga teisi teemasid on veel - kogu tervishoiuteenuse pakkumine; palju seal epab eraõiguslikku, palju peab korraldama riik. Aga seda on poliitikud koguaeg edasi lükanud," rääkis Lehtmets. "Juba 2006. aastal ütles WHO eksperthinnang, et meie tervishoiumudel ei ole jäkusuutlik. Läheb 10-aastat mööda ja kõik on samamoodi." 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.