Sajast tasuta uuringul käinud naisest 3 said kohe vähi diagnoosi

Regionaalhaigla laupäevasel tasuta rinnauuringute päeval käinud naistest leiti radioloogilistel uuringutel kolmel rinnavähk ja lisaks ootavad kaks vähikahtlast juhtu lõplikuks diagnoosiks rinnabiopsial võetud histoloogilise uuringu vastust.

 Radioloogiakeskuse juhataja dr Maret Talk tõdes päeva lõpuks: „Meie vabatahtlikul tööl, mille võtsime ette eesmärgiga teavitada üldsust ja naisi rinnavähi varase avastamise tähtsusest, oli lisaks konkreetne käegakatsutav praktiline tulemus ning avastatud kasvajatega naised saavad kiiresti alustada raviga,“ lisades: „Meie sõnum on teadvustada sõeluuringutel käimise vajadust ja seda, et rinnavähki haigestumise risk on kõrge ka vanemaealiste naiste hulgas ning Eestis tuleks rinnavähi sõeluuringut laiendada vanematele naistele nii nagu see on teistes Euroopa riikides.“

Mammograafilisi uuringud rindadest tehti 82 naisele, rinnakabinetis käis konsultatsioonil 16 naist, mammoloogi vastuvõtul 17 naist ning täiendav ultraheliuuring tehti 17 patsiendile. 

Laupäeval, 12. novembril oli radioloogiakeskuses avatud rinnakabineti vastuvõtt, mammoloogi vastuvõtt, mammograafia kabinetid ja rinna ultrahelikabinet, meie radioloogid, mammoloog ja radioloogiatehnikud tegid vabatahtlikult terve päeva tasuta rinnauuringuid esitamata arveid haigekassale. Uuringutele kutsuti naisi vanuses 62 ja vanemaid, kes mujal Euroopas kutsutakse sõeluuringule, aga Eestis paraku mitte, ehkki rinnavähki haigestumise risk on ka selles vanuses endiselt kõrge. Oodati rinnakaebustega naisi ka nooremas eas eelkõige vanuses 45-49.

„Tahtsime radioloogide poolt sellise vabatahtliku tööga radioloogiapäeva tähistades juhtida avalikkuse tähelepanu sellele, et Eestis on rinnavähi varase avastamise osas veel palju ära teha. Esmalt oleks aeg sõeluuringu sihtgruppi laiendada nii, et see arvestaks Euroopa juhiseid,“ ütles dr Maret Talk, rõhutades: „Rinnavähi korral on otsustavalt tähtis jõuda ravile vähi varases staadiumis.“

Haigla kutsub jätkuvalt rinnavähi sõeluuringule 1956; 1958; 1960; 1962; 1964; 1966 aastal sündinud naisi (vt ) ning skriiningu sihtrühma mitte kuuluvatel rinnaprobleemidega naistel soovitame pöörduda pere- või eriarsti saatekirjaga regionaalhaiglasse.

Lisa kommentaar

  • Urve Pals
    regionaalhaigla kommunikatsioonispetsialist

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.