Ministeerium lastehaiglatele: tegemist on vaid eelarvetehnilise muudatusega

Lastehaigla on kohustatud võtma haiglasse ka lapse hooldaja, kuid riik raha selleks ette ei näe.
Lastehaigla on kohustatud võtma haiglasse ka lapse hooldaja, kuid riik raha...

Sotsiaalministeeriumist kinnitati, et kuigi haigekassa kärpis haige lapsega haiglasse tulnud lapsevanemate majutamise eest makstavat summat, on tegemist siiski vaid eelarvetehnilise muudatusega, millel ei ole mõju lastele osutatavale raviteenusele.

Sotsiaalministeeriumi esindaja Karin Volmer tõi välja, et nt Tallinna Lastehaigla aastane lepingumaht oli 2016. aastal 22,7 miljonit eurot. 2017. aastal on eelarve 200 000 euro ehk 0,8 protsendi võrra suurem.

Lapse saatja voodipäevade hinnakujunduse mõjul vähenes maht 118 000 eurot (ehk 0,52 protsenti), kuid kõigi teiste tervishoiuteenuste hinnakujunduse mõjul suurenes 200 000 eurot (ehk 0,8 protsenti). "Kokkuvõttes, Tallinna Lastehaigla sai tervishoiuteenuse hinnakujunduse mõjul raha juurde," lisas ta.

Ta selgitas, et haigekassa vaatab igal aastal koos tervishoiuteenuse osutajate esindajatega üle tervishoiuteenuste loetelu ja selle käigus uuendatakse mh ka voodipäevatasusid. Hooldajate voodipäevatasude kooskõlla viimine tegelike kuludega toimub kokkuleppel Eesti Haiglate Liiduga.

Hooldaja voodipäevatasu on teistest voodipäevadest erinev, sest sisaldab peamiselt üld-, mitte ravikulusid. Seni maksis haigekassa hooldaja haiglas viibimise eest hinda, milles sisaldus ka ravi, mida hooldajale tegelikult ei osutatud.

Haiglaravil olevate laste vanemad vajavad nõustamist ja professionaalset tuge sõltumata sellest, kas nad on koos lapsega haiglas või mitte. Volmer rõhutas, et selle jaoks planeeritud tervishoiutöötaja tööaeg sisaldub juba lapse voodipäeva hinnas.

Eesti Päevaleht kirjutas sel nädalal, et alanud aasta algusest peavad Eesti lastehaiglad läbi ajama vähema rahaga kui varem, sest haigekassa kärpis haige lapsega haiglasse tulnud lapsevanemate majutamise eest makstavat summat.

Loe ka Tallinna Lastehaigla juhi 11.12.16 pöördumist haigekassa nõukogu poole seoses tervishoiuteenuste uue loetelu ja hindadega.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.