Vask: mõttemalle tuleks muuta

Lõuna-Eesti Haigla juhatuse esimees Arvi Vask.
Lõuna-Eesti Haigla juhatuse esimees Arvi Vask.

Haigekassa ei võta juba ammu paljude patsientide eest tasu maksmise kohustust üle nagu seaduse järgi oleks kohustatud, tõdeb Lõuna-Eesti Haigla juht Arvi Vask.

Haiglad elavad juba paar viimast aastat eelarvelisel rahastamisel ja see jätkub ilmselt ka tulevikus, leiab Vask.

"See tähendab, et kui aasta alguses rahavoog kokku lepitakse, õigem on öelda, et kui haiglad haigekassa pakkumise vastu võtavad, siis on leping sõlmitud ja aasta jooksul siin enam mingeid muutusi ei toimu, või kui toimub, siis on see väga marginaalne," jätkab ta.

Haigla juht ütleb, et kõigil haiglatel jätkub arveid (ravijuhte) ja jääb ülegi, et seda eelarvemahtu täita. Ta lisab, et suur osa arvetest tasutakse koefitsiendiga (0,3; 0,5; 0,7; 0,0) ja osa jääb üldse haigekassasse saatmata.

"Sellises olukorras on hinnakiri/tervishoiuteenuste loetelu haiglate ja haigekassa vahelise statistilise informatsiooni kandja," leiab Vask. "Haigekassa ei võta juba ammu paljude patsientide eest tasu maksmise kohustust üle nagu seaduse järgi oleks kohustatud."

"Minu jaoks on eriti naljakas, võiks öelda, et kurbnaljakas, kui palju tööd panustatakse sellesse hinnakirja (statistilise informatsiooni) koodide ja hindade n-ö arendamisse," jätkab haigla juht. "Kõik need töögrupid, läbirääkimised, hinnamudelid ja TORUD ning TORU kontrollid, kontrollide arendused ja haiglate infosüsteemide arendused, et TORU kontrollidest läbi ja mööda minna, vastastikused andmetöötluse üksused ja arstide õpetamised ühte või teistpidi kodeerime jne."

Vask lisab, et haigla poolt vaadates on see kõik suhteliselt mõttetu tegevus ja võiks toimuda palju lihtsamalt, aga selleks on vaja mõttemallide muutust. "Seni, kuni seda pole toimunud, läheb peenhäälestamine, või nagu prof Raul-Allan Kiivet nimetab - "detailplaneerimine", täie rauaga edasi," nendib haigla juht.

Loe samal teemal ka 7. veebruari Meditsiiniuudiste paberlehest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.