Haigekassa: hinnakiri on sündinud koostöös erialaliiduga

Selleks aastaks kehtestatud teenuste loetelu ja hinnakiri on hambaravikliinikutes ärevust külvanud, sest laste hambaravis on osade teenuste hindu kärbitud.

Haigekassa tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse peaspetsialisti Vivika Tamra sõnul on hambaraviteenuste hinnakiri 2017. aastaks koostatud ja ajakohastatud koostöös Eesti Hambaarstide Liidu ning referentsasutustega, kes esitasid andmed tegelike kulude kohta (nt instrumendid ja seadmete maksumused ja personali aja kulu).

Täiendavalt on liit esitanud ettepanekuid hindade muutmiseks. "Töötasime ettepanekud läbi ja põhjendatud ettepanekud ka aktsepteeriti," ütles Tamra.

Hindade ülevaatamise tulemusena suurenesid teenuste hinnad keskmiselt 10%. "Selle põhjal ei saaks öelda, et laste hambaravis oleks haigekassa lepingupartneritele tingimused kuidagi halvemaks muutunud," sõnas haigekassa esindaja.

"Jälgime 2017 teisel poolaastal teenuste rakendumist ja kontrollime, kas uued teenuste kirjeldused ja hinnad vastavad tegelikele kuludele," lisas ta.

Ka on Tamra sõnul arutatud hambaarstide liiduga koostöö punkte 2017. aastaks.

"Haigekassa hambaravi lepingupartneritest ei ole meile teadaolevalt keegi avaldanud soovi lepingut lõpetada," ütles haigekassa esindaja.

Hambaarstide liidu juht Marek Vink lisas, et raviasutused on hetkel äraootaval seisukohal. Laste hambaravi lepingute võimalike lõpetamiste kohta kliinikute poolt ütles Vink, et kehtiva laste hambaravi rahastamise lepingu lõpetamine on suhteliselt tülikas. "Lihtsam on järgmisel kevadel uute lepingute konkursil mitte osaleda," lisas ta.

Muude hambaraviteenuste hulgas ka laste hambaravi osutava Unimed Ühendatud Kliinikute tegevjuht Marja-Liisa Alop lisas, et haigekassa rahastavate tervishoiuteenuste hinnakiri muutus tervikuna, st muutusid nii teenuste loetelu, kirjeldused kui ka reeglid, milliseid teenuste koode millistel puhkudel kasutada.

"Sestap ootame ära 17.–20. jaanuaril toimuvad haigekassa infotunnid ja siis oskame paremini arvamust avaldada," kommenteeris Alop. "Kõik praegu vastuvõtule registreeritud patsiendid saavad loomulikult teenindatud," kinnitas ta.

Tallinna hambapolikliiniku juht Anne Männik ütles sel nädalal, et selgitus loetelu muudatuste ja hinnakirja kasutamise kohta saabus üsna viimasel minutil, alles aasta viimase tööpäeva õhtupoolikul, mistõttu ei ole kliiniku juhtidel ega ka paljudel arstidel olnud piisavalt aega sellega süvitsi tutvuda.

"Küll aga saame öelda, et juba praegu on uues loetelus näha mitmeid mõttekäike, mille kohta on meie arstid segaduses," sõnas hambakliiniku juht. "Osade enamkasutatavate teenuste hindasid, näiteks hambatäidised, mis on aeganõudev töö, kui seda teha korralikult, on väga tugevalt kärbitud," tõi kliiniku juht välja. 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.