Autor: Violetta Riidas • 6. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haigekassa nõukogus eelkõige sõltumatus ja reputatsioon

Maris Jesse
Foto: Raul Mee
Haigekassa nõukogus hakkab tulevikus olema 7 liiget, kes ei pea tervishoiust midagi teadma.

Läinud aasta suvel ootamatult avalikuks tulnud haigekassa 33 miljoni suurune hiigelkahjum sundis poliitikuid hakkama tõsimeeli leidma tervishoiusüsteemi lisaraha. Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski otsis lahendusi piltlikult öeldes maa alt ja maa pealt, kuid haigekassa nõukogu neid ei toetanud. Seepeale sai peaminister Taavi Rõivasel mõõt täis ja ta teatas 22. septembri pärastlõunal toimunud valitsuse pressikonverentsil, et haigekassa nõukogu tuleb reformida ja tulevikus jätkatakse 15 liikme asemel kuuega - nõukogus hakkaks olema kaks riigi esindajat, kaks tööandjate esindajat ja kaks patsientide esindajat. Senine suur nõukogu oli Rõivase hinnangul liialt häguse vastutusega, mille võimetuse näite tõi ta samast hommikust: "Haigekassa lükkas tagasi tervise- ja tööministri poolt tehtud suurima mõjuga ettepaneku (lae kehtestamine ajutise töövõimetuse hüvitistele, toim), kuid midagi asemele ka ei pakutud." Seega tegi ta ettepaneku nõukogu reformida ja võtta eeskujuks töötukassa juhtimine, kus on samuti sotsiaalpartnerid esindatud, aga kõigil on kaks kohta. "Tuleb öelda, et seal toimivad asjad tõhusamalt," nentis Rõivas.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099