Ühing palub HPV vaktsiini immuniseerimiskavast eemaldada

Eesti Patsientide Esindusühingu juhata Pille Ilves
Eesti Patsientide Esindusühingu juhata Pille Ilves

Eesti Patsientide Esindusühingu juhata Pille Ilves tegi tervise- ja tööministrile ettepaneku HPV vaktsiin immuniseerimiskavast eemaldada.

Ilves märgib, et HPV vaktsiin on ühingusse pöördunud inimeste esitatud argumentidele tuginedes ebavajalik ja ohtlik.

Ta toob näiteks välja, et HPV vaktsiin on ebavajalik, sest vaktsiin ei ole mõeldud emakakaelavähi, vaid HPV viiruse vastu, mis on kerge haigus ja möödub 1-2 aasta jooksul enamasti iseenesest ilma, et nakatunu sellest arugi saaks. Eestis saab emakakaelavähi diagnoosi umbes 25 inimest 100 000 inimese kohta (ehk 0,025% naistest), kusjuures haigestumise tõenäosus enne 25. eluaastat on peaaegu 0% .

Ka märgib Ilves, et pole tõendatud, et HPV vaktsiin aitaks ära hoida kasvõi ühte vähijuhtu. Ta väidab, et plaanitaval kujul ei saa HPV vaktsiin ka kõige parema tahtmise juures vähki ennetada, sest HPV vaktsiini kaitse kestus on vaid 8-9 aastat. See tähendab, et 12aastaselt vaktsineeritud tüdruk kaotab immunogeensuse juba 20-21 aastaselt, kuid alla 25aastastel reeglina emakakaelavähki ei esine ning keskmine emakakaelavähki haigestumise vanus on alles 44 aastaselt. Seega on vaktsineeritud tüdruk HPV kaitseta veel 20 aastat enne oodatavat haigestumise iga.

Kokku toob Ilves  oma pöördumises välja 30 argumenti HPV vaktsiini vastu ning palub sotsiaalministeeriumilt kirjaliku vastuse korral vastust igale nummerdatud punktile koos konkreetsete viidetega. 

Kliinikumi naistekliiniku naistearst, vanemarst-õppejõud Terje Raud rõhutas tänavusel vähiliidu konverentsil, et meedikute hääl peab olema kõvem vaktsineerimisvastastest. Ta tõi näiteks, et 2013. aastal lõpetati Jaapanis just vaktsineerimisvastaste tugeva surve tõttu tütarlaste HPV-vastane vaktsineerimine.

Naistearsti sõnul on kliinilistes uuringutes HPV-vastased vaktsiinid tõestanud kõrget efektiivsust HP-viirusest põhjustatud püsiva nakkuse ja vähieelsete seisundite ennetamises. Samuti on leidnud kinnitus ka vaktsiinide ohutus.

Raua sõnul kuulub HPV-vastane vaktsineerimine emakakaelavähi esmase ennetuse alla. HPV-vastane vaktsineerimine on käivitunud juba enamikus Euroopa riikides ning alates 2018 aastast lisatakse antud vaktsiin riiklikku immuniseerimiskavasse ka Eestis. 

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.