Hooajaline depressioon mõjutab naisi rohkem kui mehi

Inimeste jaoks, kellel esineb hooajaline depressioon, võib talv kaasa tuua midagi märksa enamat peale jäiste tuuleiilide ja lume – see võib põhjustada lootusetust ja stressi. Hiljutise uuringu kohaselt kannatavad naised selle all rohkem kui mehed.

Suurbritannia Glasgow’ Ülikooli teadlased on kindlaks teinud, et naistel esineb meestega võrreldes märksa suurema tõenäosusega depressiivsete sümptomite aastaajast tingitud variatsioone, kusjuures nimetatud sümptomid saavutavad haripunkti talvekuudel. Üks uuringu läbi viinud teadlastest, Daniel Smith Glasgow’ Tervise ja Heaolu Instituudist avaldas hiljuti koos kolleegidega uuringu tulemused ajakirjas Journal of Affective Disorders.

Sesoonne depressioon (SAD) on depressiooni vorm, mis avaldub ja taandub sõltuvalt aastaajast. Hinnangute kohaselt esineb seda Ameerika Ühendriikides igal aastal ligikaudu 5 protsendil kogu rahvastikust. SAD sümptomite hulka kuuluvad stress, enesehinnangu langus, energia vähenemine, väsimus ja huvi kadumine tavaliselt naudingut pakkuvate tegevuste vastu ehk anhedoonia. Kõige sagedamini algab SAD sügisel, suvekuudel aga sümptomid harilikult taanduvad. Varasemad uuringud on viidanud, et naisi mõjutab SAD tõenäoliselt rohkem kui mehi.

Et täpsemalt välja selgitada, kuidas SAD soopõhiselt varieerub, viis Smith koos kolleegidega läbi rohkem kui 150 000 täiskasvanud isiku andmete perioodanalüüsi. Teave saadi Suurbritannia tervishoiu andmebaasist UK Biobank, mis sisaldab poole miljoni inimese andmeid.

Kas soospetsiifiline bioloogiline mehhanism?

Teadlased vaatlesid patsientide depressiivseid sümptomeid igal hooajal ning lisaks ka meeleolu languse, anhedoonia, väsimuse ja pinge sümptomeid.

Peale selle vaatlesid teadlased ka seoseid depressiooni sümptomite, päeva pikkuse ja keskmise välistemperatuuri vahel. Analüüs näitas, et naistel esines hooajalisi muutusi depressiooni sümptomites ning ka väsimuse ja anhedoonia sümptomites, kuid meestel sarnaseid muutusi ei täheldatud.
Depressiooni, väsimuse ja anhedoonia sümptomid olid naistel teadlaste sõnul kõige tugevamad talvekuudel. Tulemused ei muutunud ka pärast seda, kui arvesse oli võetud sotsiaalseid ja elustiiliga seotud faktoreid, sealhulgas suitsetamist, alkoholi tarbimist ning füüsilist treeningut.

Lisaks sellele tegid teadlased kindlaks, et pikemad päevad olid seotud naiste hulgas meeleolu languse ja anhedoonia vähenemisega, ent samas väsimuse suurenemisega.

Siiski märgivad teadlased, et seoseid päeva pikkusega mõjutas ka keskmine välistemperatuur enne hinnangu langetamist. Smithi sõnul andis nende uuring täiendavaid tõendeid, et naistel võib aastaajast tingitud depressiooniga seotud muutusi esineda rohkem kui meestel.

“On selge,” ütleb Smith, “et tegemist on keeruka, kuid olulise valdkonnaga, mis vajab täiendavat uurimist.” Ta lisab, et meditsiinitöötajad peaksid arvestama kogu rahvastikku hõlmavaid soolisi erinevusi aastaajast tingitud meeleolu kõikumises, mille tundmine võib aidata tuvastada ja ravida depressiooni sümptomeid kogu kalendriaasta vältel.

Teadlased märgivad siiski, et nende uuringul olid teatud piiravad asjaolud – neil õnnestus hinnata ainult üht depressiooni sümptomite alamhulka ning sümptomeid olid kirjeldanud patsiendid ise.

Medical News Today
tõlkis Kalle Klein

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.