Sule: korruptsioon tervishoius on suuresti möödanik

Edastan Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule
Edastan Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule

Eesti tervishoiusüsteem on usaldusväärne ja korruptsioon on suuresti möödanik, kirjutab Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule seoses Lääne-Tallinna keskhaigla korruptsioonijuhtumiga.

Eesti tervishoiusüsteem on õnneks üldiselt väga usaldusväärne ja korruptiivne käitumine on haiglate süsteemis ühemõtteliselt taunitav. Igasugune ametiseisundi kuritarvitamine tervishoiusektoris on suuresti möödanik ning aastatega on olukord pöördeliselt paranenud. Sellele on kaasa aidanud nii tuntavalt suurenenud ja väärtustatud arstide ja õdede ametiau, tervishoiutöötajate palga üldine kasv, kui ka kehtestatud reeglid, mis ametiseisundi väärkasutuse peavad ära hoidma. Kuna tervishoid on hästi delikaatne ja isiklik valdkond, siis kõik siin toimuv võimendub – nii tänutunne kui ka pettumus, kui ühte patsienti teisele eelistatakse.

Lubatud ja keelatud käitumisest on haiglate liidu liikmete organisatsioonides palju ja põhjalikult räägitud ning kohale on viidud ka sõnum vältimatust vastutusest väärtegude tagajärgede eest. Iga kuritegelik käitumine on siiski alati isiklik ja vastutus kuritegude toimepanemise eest on ka individuaalne.

Sellegipoolest on tugev mõju tervishoiuasutuste üldisel kliimal, väärtustel ja kontrollisüsteemidel, mis on aina enam väärkäitumise ennetamisele suunatud. Üks tõhusamaid viise lubamatu käitumise ärahoidmisel on patsiendikeskse tervishoiusüsteemi sisseseadmine igal tasandil ja tööprotsessi etapis. Kui tervishoiutöötajad on meelestatud oma ametioskusi maksimaalselt patsientide heaks rakendama ning on motiveeritud erialasest arengust ja eneseteostusest, siis ei minda pistist ja altkäemaksu vastu võttes kogu oma senise karjääri ja erialase töö tegemise võimalusega riskima. Eesti patsiendid on tegelikult väga heades ja hoolivates kätes!

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.