Miks satuvad EMOsse valed patsiendid?

PERHi EMO ülemarst Vassili Novak.
PERHi EMO ülemarst Vassili Novak.

PERHi EMO ülemarst Vassili Novak analüüsis reedesel EMO konverentsil klassikalist probleemi: miks satuvad EMOsse perearsti patsiendid?

Novak rääkis, et põhjendamatute visiitide probleem on kõikjal, ka välismaal. Samas ehkki Eestis mullu toimus selles osas väike langus, siis siiski on valdav tõusutrend. "Ma arvan, et meid ootab ka sel ja järgmisel aastal tõus," lisas Novak. Tõus on just isetulijate arvelt nii meil kui ka välismaal.

Tuleb tema sõnul aru saada, millal tekib erakorralise abi vajadus: ikka siis, kui perearst ei tööta ehk õhtused ja öised ajad. "Samas enamus käib tööajal," jätkas ta. "Puhkepäevadel ei käida nii palju kui esmaspäeval või reedel." Novaku sõnul on probleemiks kindlustatus, kuna kui haigekassa kindlustust ei ole, siis pöördutaksegi EMOsse. "Seegi trend on üles," rääkis ta.

Uus probleem on selles, kus on töö ja kus kodu. Inimene töötab või õpib teises kohas, kui tema perearst vastu võtab. EMOsse jõuavad ka hooldekodude patseindid, kelle perearstid on. teab kui kaugel, vastu võtmas.

Novaku sõnul on küsimus selles, kas inimesed oskavad end ise aidata, ravida. Nõu saab küsida tema sõnul ka SMSi, telefoni teel, apteekidest. "Minu unistus oleks, et on valvekliinikud, kus saaks 24/7 abi," rääkis ta. Hollandis pandi selline kliinik tööle ja võrreldi seisu varasemaga. "Visiidid EMOsse langesid, projekt õnnestus," resümeeris Novak.

Üks moment on raha. Ühes uuringus küsiti, mis juhtub, kui ooleks suurem omaosalus EMOs. "Kusagil 100 euro juures oli see piir, mida nõustuti maksma. Kuid vastust, kas raha küsimine midagi mõjutab, ei saadud," lisas ta. Samas leiti ühes Austraalia uuringus, et EMOsse tulemist vähendab hea perearsti olemasolu. "Ainult perearstide arvu suurendamine ei anna tulemust," rääkis ta.

Ka Brasiilias uuriti, miks valesti pöördutakse EMOsse ja sealgi saadi vastus, et elanikkonna teadlikkus on vähene. BMJ avaldatud uuring aga kinnitas, et süsteem peab olema õiglane ja vastama kõigi gruppide vajadustele, siis asi laheneb. Novaku sõnul ei olegi muud teha, kui teadlikkust tõsta, võib olla teha valvekliinikud.

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.