Valitsus täpsustas nõudeid 3. riikidest pärit arstidele

Keeleõppes osalemist tuleb 3. riikidest pärit arstidel ja õdedel enne tööpraktikale asumist edaspidi terviseametile tõendada.
Keeleõppes osalemist tuleb 3. riikidest pärit arstidel ja õdedel enne...

Edaspidi tuleb kõigil välisarstidel läbida Eestis enne tööle asumist tööpraktika, sooritada teooriaeksam ning esitada eesti keele oskust või keeleõpinguid tõendav dokument.

Vabariigi Valitsus kiitis tänasel, 26. aprilli istungil heaks tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muudatused, millega korrastatakse kolmandatest riikidest pärit arstide Eestisse tööle asumise süsteemi, seal hulgas nende kvalifikatsiooni tunnustamist. 

"Kõige olulisemad on tervishoiutöötajate erialased oskused ja seda kontrollitakse iga kolmandast riigist tulnud tervishoiutöötaja puhul nii tööpraktikal olles kui ka teooriaeksamiga. Muudatusega teeme kõikidele kolmandatest riikidest pärit tervishoiutöötajatele kohustuslikuks tööpraktika ja teooriaeksami läbimise," ütles sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna juhataja Agris Koppel.

"Samuti on väga oluline eesti keele oskus, mistõttu on keeleõpe kohustuslik ja selles osalemist tuleb enne tööpraktikale asumist edaspidi terviseametile tõendada. Ka teooriaeksam toimub eesti keeles," jätkas ta. 

Kõigil kolmandatest riikidest pärit tervishoiutöötajatel tuleb edaspidi läbida kõigepealt 1–6 kuu pikkune (võib pikendada kuni aastani) tööpraktika ning seejärel sooritada teooriaeksam.

Kui seni hindas välisarstide kvalifikatsiooni terviseamet, siis seaduse muudatusega hakkavad kolmandatest riikidest pärit arstide kvalifikatsiooni hindamises osalema ka Tartu Ülikool ja Tartu või Tallinna tervishoiu kõrgkool, kuna nemad hakkavad suunama tööloa taotlejaid tööpraktikale ning korraldama teooriaeksamit. 

Sotsiaalministeeriumis 2015. aastal valminud audit näitas, et senine kolmandatest riikidest pärit tervishoiutöötajate Eestis registreerimise menetlus ei ole õigusselge ja vajab muutmist. Uus kord on läbipaistvam, õigusselgem, konkreetsem ja võimaldab ka tõhusamat järelevalvet.

Kolmandate riikide tervishoiutöötajad on arstid, hambaarstid, õed ja ämmaemandad, kes tulevad Eestisse väljastpoolt Euroopa Liitu ning kellele ei laiene kutsekvalifikatsiooni direktiivist tulenevad õigused.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.