Autor: Siret Trull • 20. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lasn: ehk Tervisekassa panustaks ennetusse Haigekassast enam

Arst-resident Andres Lasn
Foto: Raul Mee / Äripaev
Arst-resident Andres Lasn leidis Haigekassa aruandeid uurides, et tervise edendamisele ette nähtud kulud pole 20 aastaga proportsionaalselt kuidagi muutunud ning avaldas lootust, et potentsiaalne Tervisekassana panustataks ennetusse Haigekassast rohkem.

„Haigekassa võimaliku Tervisekassaks ümbernimetamise valguses otsustasin Haigekassa struktuurireformijärgsed (2001. a) majandusaasta aruanded tervise edendamise ja üldarstiabi kui haiguste ennetamisega tegeleva eriala vaatevinklist üle vaadata,“ kirjutas Lasn. „Nagu numbritest välja tuleb, siis viimase peaaegu 20 aasta jooksul ei ole tegelikult tervise edendamisele ja üldarstiabile ette nähtud kulud proportsionaalselt kuidagi muutunud. Tervise edendamisele ja üldarstiabile on haigekassa pidevalt pühendanud vastavalt ~12…14% ja ~0.15…0.5% tervishoiuteenuste hüvitiste kogusummast (eriarstiabile ~77…80%, üldarstiabi:eriarstiabi kulude suhe ~1:15…1:18 ).“

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099