Lasn: ehk Tervisekassa panustaks ennetusse Haigekassast enam

Arst-resident Andres Lasn
Arst-resident Andres Lasn

Arst-resident Andres Lasn leidis Haigekassa aruandeid uurides, et tervise edendamisele ette nähtud kulud pole 20 aastaga proportsionaalselt kuidagi muutunud ning avaldas lootust, et potentsiaalne Tervisekassana panustataks ennetusse Haigekassast rohkem.

„Haigekassa võimaliku Tervisekassaks ümbernimetamise valguses otsustasin Haigekassa struktuurireformijärgsed (2001. a) majandusaasta aruanded tervise edendamise ja üldarstiabi kui haiguste ennetamisega tegeleva eriala vaatevinklist üle vaadata,“ kirjutas Lasn. „Nagu numbritest välja tuleb, siis viimase peaaegu 20 aasta jooksul ei ole tegelikult tervise edendamisele ja üldarstiabile ette nähtud kulud proportsionaalselt kuidagi muutunud. Tervise edendamisele ja üldarstiabile on haigekassa pidevalt pühendanud vastavalt ~12…14% ja ~0.15…0.5% tervishoiuteenuste hüvitiste kogusummast (eriarstiabile ~77…80%, üldarstiabi:eriarstiabi kulude suhe ~1:15…1:18 ).“

Vaata täpsemaid numbreid Andres Lasni postituses siit.

Lasn lisas, et see on läänemaailmas juba arvatavasti banaalne tõde, et krooniliste haiguste levimus, inimeste keskmine eluiga kui ka haiguste ravi maksumus on pidevas tõusujoones. „

„Loodan, et selliste uudiste valguses, kus eestlaste tervena elatud eluaastad ei ole tõusnud, panustab potentsiaalne Tervisekassa proportsionaalselt palju rohkem haiguste ennetamisse ja tervise edendamisse kui seni peaaegu kui 20 aasta jooksul Haigekassa teinud on. Ekstensiivne diagnostika, invasiivsed protseduurid ja kallite ravimitega möllamine on meditsiiniliselt seksikas, ent parim operatsioon on see, mis ära jääb, ning parim krooniline haiguse selline, mis välja ei kujune,“ kirjutas Lasn.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.