Gluteenivaba dieet võib aidata neuropaatilise valu kannatajaid

Eeluuring, mille tulemusi esitleti 21.-27. aprillil 2018 toimunud Ameerika Neuroloogiaakadeemia 70. aastakonverentsil Los Angeleses, on näidanud, et rangel gluteenivabal dieedil võib olla abistav toime närvivalu korral, mida esineb mõnedel gluteenitundlikkusega inimestel.

“Need tulemused on huvipakkuvad, kuna see võib tähendada, et toidusedeli suhteliselt lihtne muutmine võib aidata leevendada gluteeni neuropaatiaga seotud valulikke sümptomeid,” ütles uuringut juhtinud teadlane Panagiotis Zis (MD, PhD) Suurbritannia Sheffieldi Ülikoolist, Ameerika Neuroloogiaakadeemia liige.

“Kuigi meie uuring on näidanud seost kirjeldatud gluteenivaba toidusedeli ja valu vähenemise vahel, ei näita see, et üks põhjustaks teist,” kommenteeris doktor Zis.

Gluteenitundlikkust on seostatud perifeerse neuropaatiaga – haigusega, millega kaasneb inimese perifeersete närvide kahjustus ning mis põhjustab sageli nõrkust, tuimust ja valu, tavaliselt kätes ja jalgades. Kui inimesel esineb närvivalu, mida ei osata muu põhjusega selgitada, ning lisaks ka gluteenitundlikkus, võib diagnoosiks olla gluteeni neuropaatia.

Uuring hõlmas 60 inimest keskmise vanusega 70 eluaastat, kellel oli gluteeni neuropaatia. Neile esitati küsimusi, mis puudutasid valu intensiivsust, nende teisi neuropaatilisi sümptomeid, vaimset tervist ja seda, kas nad järgisid ranget gluteenivaba dieeti. Neuropaatiaga kaasnes valu kokku 33 uuringus osalenul ehk 55 protsendil.

Inimestel, kes järgisid gluteenivaba dieeti, oli valu mitteesinemine tõenäolisem kui neil, kes seda rangelt ei järginud. Neist, kellel valu ei esinenud, järgis gluteenivaba dieeti kokku 56 protsenti, võrreldes 21 protsendiga neist, kellel valu esines. Pärast tulemuste korrigeerimist, võttes arvesse vanust, sugu ja vaimse tervise seisundit, tegid teadlased kindlaks, et range dieedi järgijatel oli neuropaatilise valu esinemine 89 protsenti vähem tõenäoline kui inimestel, kes dieeti ei järginud.
Uuringus tehti lisaks kindlaks, et valuliku gluteeni neuropaatiaga inimestel oli märkimisväärselt nõrgem tulemus vaimse tervise hinnangus, mis viidi läbi skaalas nullist sajani (parim tulemus 100). Valuliku gluteeni neuropaatiaga inimestel oli keskmine tulemus 76, valutu gluteeni neuropaatiaga inimestel aga 87.

“Selle uuringu tulemused on paljulubavad, kuna need näitavad, et gluteenivaba toit võib aidata vähendada valu riski gluteeni neuropaatiaga inimestel,” ütles Zis. “Tarvis oleks aga täiendavaid uuringuid, et neid tulemusi kinnitada ja kindlaks teha, kas gluteenivaba dieet oli otsene valu vähenemise põhjus,” lisas teadlane.

Science Daily
tõlkis Kalle Klein

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.