Meie tervishoiusüsteem on jäänud ajale jalgu

Vabaerakonna liige Kuido Nõmm
Vabaerakonna liige Kuido Nõmm

Eesti tervishoiusüsteem, mida pikka aega on arendatud valedest eeldustest lähtuvalt, vajab kaasajastamist, kirjutab Vabaerakonna liige, Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini arst Kuido Nõmm.

Meditsiiniuudised küsis erakondade esindajatelt ühe küsimuse: milline on peamine muudatus, mida Eesti tervishoid vajab? Alljärgnevalt Vabaerakonna esindaja vastus.

Eesti meditsiin vajab korrastamist ja kaasajastamist. Äsja avalikustati Riigikontrolli uuring, mis taaskord toob välja selle, mida tegelikult teab iga veel siiani Eestis töötav tervishoiutöötaja. Ja mida teavad paljud Eesti patsiendid – meie tervishoiusüsteem on jäänud ajale jalgu.

Meie tervishoidu juhtima pidanud inimesed on pikka aega olnud ebapädevad ja nad on lähtunud valedest eeldustest. Selle tulemusena on tehtud valesid otsuseid või on jäetud õigel ajal vajalikud otsused tegemata. Meedikute antud nõuandeid on eiratud, sest riiki, keda esindavad poliitametnikud, on peetud targemaks tema kodanikest ning erialaspetsialistest.

Meenutan töö- ja terviseminister Ossinovski ning haigekassa esinemees Rossi ühist pressikonverentsi, kus lohutati, et arstiabi kättesaadavuse puudust meil pole, sest alati on iga murega võimalik pöörduda EMOsse. Aga EMO kasutamine on umbes neli korda kallim kui sama teenuse korraldamine perearsti juures.

Lahendused:
1. Riigipoolne tugi haiguste ennetamisele peab paranema, riik peab soodustama inimeste terviseteadlikke eluviise.
2. Tervishoiuteenuste kättesaadavus ja kvaliteet peab paranema.
3. Oluliselt tuleb suurendada tervishoiuteenuste rahastamist.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.