Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 8. aprill 2021
Kuula artiklit

Ravimitootjate Liiduga liitub aina enam uusi tootjaid

Ravimitootjate Liiduga on kampa löönud hulk uusi Eestis tegutsevaid ravimitootjaid ja tänaseks on neid ühenduses juba ligi 30.
Ravimitootjate Liiduga on viimastel kuudel liitunud mitmed ravimitootjad.
Foto: Shutterstock

Ravimitootjate Liiduga on viimastel kuudel liitunud mitmed Eesti ravimitootjad nagu TBD-Biodiscovery OÜ, Chemi-Pharm AS, Tallinna Farmaatsiatehas AS, liitujaid on tulemas veelgi. Ravimitootjate Liit on loonud Eesti tootjate töögrupi, et ühiselt panustada Eesti farmaatsiatööstuse ja innovatsiooni potentsiaali.

Biotehnoloogia valdkonna arendamine ning selle riiklik prioriteetsus on muutunud aktuaalseks igas Euroopa riigis. "Eesti jaoks on hindamatud meie kõrgtasemel teadus ning väike ja kiire majandus – me peaksime teaduspõhist majandust veelgi süsteemsemalt ja teadlikumalt arendama," ütles Chemi-Pharmi äriarendusjuht doktor Konstantin Rebrov. "Siin on sektoripõhiselt üheskoos tegutsedes kindlasti suuremad võimalused kui igal väikesel ettevõttel üksikult," lisas ta.

Loe lisaks
Mis raviks raviminappust Euroopa Liidus?

Tallinna Farmaatsiatehase juhatuse esimees Kadri Randveer märkis, et Eestis on olemas ajalooline farmaatsiatööstuse traditsioon ning on oluline, et kodumaine ravimitööstus koguks järjest jõudu. "Liidus on meil võimalik koos teiste ravimitootjatega arendada Eesti farmaatsiatööstust ning tuua rohkem arenguvõimalusi ja kasvupotentsiaali nii Eesti teadusele kui teistesse teadus- ja majandusharudesse,“ ütles Randveer.

Eesti oma ravimitootjad on viimastel aastatel kiiresti arenenud. TBD-Biodiscovery OÜ juhatuse esimees Andrus Tasa sõnas, et ühiselt tegutsedes on kasvupotentsiaal veelgi suurem ning olles koos Ravimitootjate Liidus saavad ettevõtted paremini kaasa aidata teemade lahendamisele, mis arengut veel enam kiirendaksid. "Näiteks on võimalus tutvustada noortele karjäärivõimalusi Eesti ravimitööstuses ning pakkuda neile stipendiumi või praktikavõimalusi siinsamas ilma, et meie niivõrd väärtuslikud spetsialistid hiljem välismaale tööle asuksid," lisas a.

Ravimitootjate Liidu tegevjuhi Riho Tapferi sõnul on ravimiarendusel väga oluline osa teadmistepõhises majanduses. "Ravimiarenduse ja -tootmise, kogu biotehnoloogia sektori väärtust ja olulisust rõhutab tänane kriis eriti. Farmaatsiatööstus on teadmiste- ja ressursimahukas ning nõuab investeeringuid, kuid nagu näitab viimaste aastate areng, on ka Eestis selleks kompetentsi ja potentsiaali,“ lisas Tapfer.

Loe lisaks
Tapfer: juurdehindlus peaks olema täpsemini reguleeritud

TAUSTAKS

TBD-Biodiscovery OÜ on 2006. aastal loodud innovaatiline Eesti ettevõte, mis arendab, toodab ja müüb ravimtoimeaineid (API) ning peenkeemia tooteid. Ettevõttel on väga tugev tootearendusrühm ning koostöös partneritega on välja arendatud kaheksa originaaltoimeainet, milledest kaks on ravimikatsete teises faasis. Regulaarselt toodab ettevõte seitset toodet nii Euroopa kui ka USA turule. Tootearenduse portfellis on hetkel üheksa erinevas arendusjärgus toodet. TBD-Biodiscovery annab tööd ligi 60 töötajale, kelledest 19 omab doktorikraadi. 2020.a. valiti TBD-Biodiscovery OÜ Äripäeva Keemiatööstuse TOPi parimaks ettevõtteks.

Chemi-Pharm AS on 1997. aastal asutatud Eesti ettevõte, mille tootenimistus on üle 100 erineva desinfektsiooni-, puhastus- ja hooldustoote, mida eksporditakse meditsiini- ja haridusasutustele, toiduainetööstustele ning puhastusteenuseid pakkuvatele ettevõtetele üle maailma. Chemi-Pharm toodab ka luksuskosmeetika sarja D’DIFFERENCE. Alates 2021. aastast on ettevõttes arendamisel SARSCoV-2 viirust inhibeeriv veiseantikehadel põhinev ninasprei, samuti mitmed teised ravimilaadsed tooted, toidulisandid ja probiootilised preparaadid. Järgnevail aastal on plaanis ka ravimite ja vaktsiinide tootmine. Chemi-Pharm annab tööd ligi 100 inimesele.

Tallinna Farmaatsiatehas AS on Eesti ja kogu Balti piirkonna vanim ravimitootmisettevõte – asutatud 1914. aastal – mis kuulub täna JSC Grindex gruppi. Tallinna Farmaatsiatehas on spetsialiseerunud pindmiste pooltahkete ravimvormide (salvid, geelid, kreemid) tootmisele ja arendamisele, tegeledes nii inimestel kasutatavate ravimite tootmise ja hulgimüügi kui veterinaarravimite tootmise ja hulgimüügiga. Tallinna Farmaatsiatehas annab tööd u 60 inimesele.

Ravimitootjate Liit on mittetulundusühing, mis esindab Eestis tegutsevaid uurimistööl põhinevaid originaalravimite tootjaid ja geneerilisi ravimeid tootvaid ravimifirmasid. Nende ravimifirmade toodang on mõeldud müügiks retsepti alusel või professionaalsete tervishoiutöötajate kontrolli all ning nad peavad lähtuma oma töös eetilistest printsiipidest. Ravimitootjate Liitu kuulub 28 liiget.

Ravimitootjate Liiduga liitub aina enam uusi tootjaid
Kuula artiklit

Ravimitootjate Liiduga liitub aina enam uusi tootjaid

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099