Autor: Margot Vent • 21. august 2023

Uuring: südameinfarktile järgnev valu seondub suurema surmariskiga järgmisel kaheksal aastal

Ajakirjas Journal of the American Heart Association avaldatud uuringu kohaselt võib südameinfarktile järgneva aasta jooksul mis tahes tüüpi tugevat valu tundev inimene kaheksa infarktile järgneva aasta jooksul surra teistest suurema tõenäosusega.
Uuringust ilmnes, et aasta pärast infarkti mõõdukast valusta teatanud surid valust mitte teatanuist 35% tõenäolisemalt.
Foto: Shutterstock

Teadlased uurisid 18 376 aastail 2004-2013 Rootsi registri jälgitud alla 75aastase südameinfarkti patsiendi terviseandmeid ning palusid patsientidel täita valu taset hindavad küsimustikud. Selgus, et kaks kuud pärast infakti tundis valu 65% ja aasta pärast seda 45% patsientidest ning mõõdukast valusta teatanud surid valust mitte teatanuist 35% tõenäolisemalt. Seejuures teatasid äärmuslikust valust enim naised, mittesuitsetajad ja diabeediga inimesed, kirjutas CNN.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099