Autor: Margot Vent • 1. detsember 2023

LUUP: Läbimurre rasvumise ravis

Eestiski tohutut populaarsust kogunud Taani ravimitootja Novo Nordiski II tüüpi diabeedi ravim, mis aitab ka rasvumist ohjata, on endiselt tarneraskustes ja selle Eestist väljaveo keeldu pikendatakse.
Ilma diabeedidiagnoosita ravimitarvitajaid järjest rohkem (ravimit ostnud isikute puhul on statistikasse arvestatud unikaalsed isikud, kes on perioodil vähemalt ühe korra ravimeid ostnud ehk kui inimene on ühe kuu jooksul ostnud ravimit mitmel korral, kajastub ta statistikas ühel korral).
Foto: Tervisekassa

Semaglutiid on algselt näidustatud ebapiisavalt kontrollitud II tüüpi diabeedi raviks täiskasvanutele. Arstidel on õigus seda toimeainet välja kirjutada ka muude näidustuse korral, ent tervisekassa rahastus kehtib ainult II tüüpi diabeedi korral. Kui arst otsustab, et rasvunud patsiendil (diagnoos E66.0, toim) on ravimit vaja, tasub inimene ravimi eest ise. Seda on määratud ka teismelistele. Uue aasta alguses selgub, kas ravim on piisavalt kulutõhus, et võiks kaaluda selle soodustamist rasvunud patsientidele. Ilma soodustuseta jookseb praegu retsepti väljakirjutamise piir alates kehamassi indeksist (KMI) 30.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099