Autor: Siret Trull • 20. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jesse: ravimid on vaid osa tulemuslikust vähiravist

Maris Jesse
Foto: Raul Mee / ÄP
Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse rõhutas eile onkoloogilise ravi võimaluste analüüsi tutvustaval ümarlaual, et vähiravi tulemuslikkusest rääkides ei saa keskenduda üksnes ravimitele. Vaadata tuleb nö tervikpilti: ennetus, varane sekkumine, ravi kättesaadavus, ravikorraldust ja ka ravimid. Ravi tulemuslikkus sõltub neist kõigist.

Jesse tõi välja, et kuigi numbrid räägivad sellest, et nii vähijuhtude arv kui ka suremus on Eestis aastatel 1995-2012 sarnaselt muu Euroopaga kasvanud, siis vanuserühmade lõikes vaadates tuleb välja, et suremus on suurenenud vanemate inimeste, eelkõige meeste hulgas. Jesse selgitas, et üks põhjus on siin see, et kardioloogiliste haiguste ravi on muutunud tõhusamaks ja mehed, kes varem surid juba 40.-60. eluaasta vahel südamerabandusse, elavad nüüd kauem ja surevad vanemas eas vähkkasvajate tõttu. Samuti on vähenenud õnnetusjuhtumitest tingitud surmade arv 20-30aastaste meeste seas.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099