Autor: Katre Pilvinski • 4. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HK: iseasi, kas maksab patsient või kindlus

Haigekassa juhatuse liige Mari Mathiesen rääkis, et selle juures, millal ravi välismaal muutub kõigi jaoks kättesaadavaks, on küsimus, kas selle eest maksab patsient või teda kindlustanud kindlustusselts.

Mathiesen ütles, et selle juures, millal ravi muutub välismaal kättesaadavaks kõigile, on iseküsimus, kes maksab. „Kas patsient ise või teda kindlustanud kindlustusselts. Samuti on oluline see, mis ulatuses kindlustus teenuse maksumuse kataks,“ lisas ta.

„Praegu on Euroopa Liidus ühe võimalusena näiteks arutlusel idee, et isiku kindlustajariik tasaarveldab teise riiki tervishoiuteenuseid saama pöördunule kindlustajariigis endas kehtivates teenuste hindades ja kahe riigi hindade vahe tuleb isikul endal katta. Hetkel ei saa ennustada, millisena ja millal see kava lõpuks realiseerub, sest osalised on kõik EL liikmesriigid ja otsus tehakse konsensuse alusel,“ selgitas Mathiesen.„Tervishoid Eestis on korraldatud nõnda, et kui ravikindlustatu pöördub meditsiiniasutusse, siis temalt raha küsimine on reguleeritud riiklike õigusaktidega. Selles osas ei ole meil täiesti õigustatult turumajandust, mida iseloomustab täielik majandusvabadus ning hinna kujunemine nõudmise-pakkumise suhte tulemusena,“ rääkis ta turumajanduse võimalikust toomisest tervishoidu.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708