Autor: Triin Tabur • 2. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NOVAATOR: Geeniteraapia aitab kuuljaks saada

Teadus on jõudnud sammukese lähemale kurtuse ravimisele – hiire embrüosse viidud geeni avaldumise tulemusel tekkis sisekõrvas oluliselt rohkem helilaineid elektriimpulssideks muutvaid karvarakke, mis talitlesid sarnaselt normaalsetele karvarakkudele.

Sisekõrvas paiknevas Corti elundis asuvad karvarakud, mis neid ümbritsevasse vedelikku levinud helilained tõlgivad mööda närve ajju liikuvateks elektriimpulssideks, kirjutas Novaator Eesti Geenikeskuse vahendusel.

John Brigande juhitud uurimisrühm viis hiire embrüosse geeni nimega Atoh1, mis on kriitilise tähtsusega karvarakkude tekkel. Manipulatsiooni tulemusel tekkis Corti elundis ligikaudu kaks korda rohkem karvarakke, sealjuures lisandunud rakud olid samasuguse ehituse ja talitlusega kui normaalsed karvarakud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099