Autor: Triin Tabur • 25. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viirus nagu bussireisija

Papilloomiviirus, mis viib igal aastal maailmas emakakaelavähiga hauda enam kui veerand miljonit naist, on peale oma kurja külje õpetanud teadlastele midagi, mida saab ravimitootmises inimeste tervise heaks ära kasutada.

Möödunud nädalal kaitses Toomas Silla Tartu Ülikoolis doktoritööd, mis näitab, kuidas panna ohtliku papilloomiviiruse paljunemise kavalus inimeste hüvanguks tööle. Pikka aega oli saladus, kuidas oskab papilloomiviirus inimese rakus püsida ning raku paljunemisel n-ö edasi reisida, kirjutas Postimees.

Uuringute tulemusena selgus, et tavaliselt poeb viiruse genoom peremeesraku kromosoomi pärilikkusaine vahele, kuid papilloomiviirus on kaval ning kasutab kromosoome nagu bussi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708