Autor: Kadi Heinsalu • 3. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andrus Mäesalu: me vajame plaani

Mitte ainult inimesed pole haiged, vaid ka tervishoid, kordas arstide liidu president Andrus Mäesalu tänasel arstide ja poliitikute ühisüritusel "Märka haiget" professor Raul-Allan Kiiveti hiljuti riigikogus väljaöeldut.

Eesti tervishoid arenes koos Eesti majandusega kuni aastani 2008 ja sealt on areng peetunud ja raha odavnenud. Eksperdid on jõudnud meie rahastamise jätkusuutlikkuse osas järeldusele, et üle 2014. aasta see süsteem ei kesta, lausus ta. Et tervishoid saaks areneda, oleks vaja pikaajalist arengukava, mis oleks kooskõlas sotsiaalabi süsteemiga. "Rahastamine näib olevat baseeruvat haigekassal, kuid selle jätkusuutlikkus on riigieelarve probleem," sõnas ta.

On kolm võimalust muutusteks, mida on ka rakendatud, jätkas Mäesalu. Vähendada hüvitatavate tervishoiuteenuste valikut, suurendada efektiivsust ja laiendada avaliku sektori tulubaasi. Põhjamaadega võrreldes näiteks on meie kulutused inimese tervise peale 5-6 korda väiksemad kui Rootsis. Ka näiteks õdede osas: Eestis tuleb arsti kohta 1-2 õde, Soomes kolm. Ka praegu on õdede ettevalmistus vähe jätkusuutlik, ei taga õdede arvu suurendamist. Sama lugu on arstidega, me valmistame neid ette, kuid neid läheb kahjuks välismaale palju. Arstkonna vananemine on samuti probleem, lausus Mäesalu.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099