Autor: Siret Trull • 2. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arstiõppe suurim kitsaskoht on praktika ebapiisavus

Mõttekeskus Praxis ja Eesti Arstiüliõpilaste Selts analüüsisid oma uuringus, millised on kitsaskohad Eestis arstiks saamise protsessis ning selgus, et suuremateks probleemideks on praktika ebapiisavus ja ebakindlus resindentuuri pääsemisel.

Uurijate sõnul torkab selgelt silma tudengite, residentide ja noorarstide terav kriitika praktika, eriti kliinilise praktika ebapiisavuse kohta. Et negatiivse hinnangu praktikale on andnud enam kui kümne aastakäigu esindajad, on alust arvata, et probleem on süsteemne ega ole käsitletav ajutise reaktsioonina mõne õppesüsteemi osa ümberkorraldamisele.

Esile tuuakse ka seda, et tudengi pädevuste järjepideval kasvamisel saabub ühel hetkel punkt, millest alates võimaldab õppuri vahetum kaasatus tervishoiuteenuste osutamise protsessi omandada tal arstlikke oskuseid efektiivsemalt ning aidata seejuures leevendada tervishoiusüsteemi personalipuudusega seotud kitsaskohti. Eestis on küll varskelt loodud tudengeile võimalus töötada konkreetse tervishoiuteenuse pakkuja juures abiarstina, kuid selle rolli võtmine on suuresti vabatahtlik ja kommentaaride kohaselt on nõudlus tudengite seas nende kohtade järele suurem kui pakkumine. Silmas pidades rahulolematust praktikaga, vajab uurijate arvates analüüsimist, kas ja kuidas saaks abiarstina töötamise võimalust siduda õppekorraldusega selliselt, et kasu sünniks sellest nii tervishoiusüsteemile kui ka enamale arvule tudengeile.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099