Autor: Siret Trull • 20. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanus Harro: meditsiin suudab palju rohkem, kui ühiskond osta jõuab

Meditsiinitehnoloogiad arenevad nii kiiresti ja kokkuvõttes muutuvad aina kallimaks. Tuleb teha valik, mida saame endale lubada, leiab Tartu Ülikooli psühhofüsioloogia professor Jaanus Harro intervjuus ERRile.

Maailmas elab aastal 2032 hinnanguliselt 8,5 miljardit inimest. Milline on siis meditsiin?

 Tervishoius kasutatavad tehnoloogiad on oluliselt edasi läinud. Juba täna on meil olukord, kus meditsiinis kasutatavad tehnoloogiad, kasutatuna inimeste tervise heaks, oleksid valmis ära kulutama kogu rahvusliku koguprodukti ja kui seda oleks rohkem, siis ka selle. Põhimõtteliselt tuleb kogu aeg ümber vaadata, mida peame mõistlikuks. Oleme sunnitud kuluefektiivsuse aeg-ajalt ümber hindama, kui uued meetodid tulevad. Kas see tähendab, et praegu heaks peetav ravistandard tuleb allapoole lasta, sest me ei jaksa seda kinni maksta?

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708