Autor: Siret Trull • 17. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üks ämmaemanda kodusünnituse luba on peatselt käes

Alates 1. augustist 2014 on Eesti Vabariigis võimalik naisel, kes on valinud sünnitamise kohaks kodu, saada legaalset ämmaemandusabi kodusünnitusel ja ämmaemandal tekib võimalus taotleda kodusünnituse tegevusluba. Kahjuks on see tõepoolest jäänud seni vaid teoreetiliseks võimaluseks, kirjutab MTÜ Ämmaemanduskeskus ämmaemand Ingrid Kaoküla.

Määruse jõustumise eelsel ajal abistasid kodusünnitajaid peamiselt 3 ämmaemandat: 1 Tallinnas, 2 Tartus. Lisaks veel 2 ämmaemandat Tallinnas ja 1 Tartus üksikutel juhtudel. Kodusünnitust planeeriv pere leidis ämmaemanda kontakti ühiste tuttavate kaudu - või siis ei leidnudki. Määruse-eelsel ajal oli ~50% kodusünnitustest assisteerimata (toimusid pereringis, ilma arsti või ämmaemanda juuresolekuta). See oli üks põhjustest miks kodusünnituse legaliseerimine nii vajalik oli: tagada kodusünnitust planeerivatele peredele legaalne professionaalne abi kodusünnitusel ning sünnitaja tõekspidamistega ning eelistustega arvestamine ja võrdne kohtlemine sõltumata sünnituskoha valikust.

Mulle teadaolevalt alates 1. augustist ämmaemandad planeeritud kodusünnitustel osalenud ei ole. Kui palju kodusünnitusi on toimunud minu teadmata, ei oska öelda. See selgub Sünniregistri kaartide analüüsist suve hakul. Kuna www.synnitoetus.ee lehele kodusünnituste andmete esitamine on vabatahtlik ja viimasel ajal ka üsna lünklik, siis kuni  Sünniregistri andmete avaldamiseni jääb 2014 aastal planeeritult kodus sünnitanute arv teadmata. 2013 aastal sündis planeeritult kodus 37 ja planeerimatult 34 last, 2012 olid need arvud vastavalt 67 ja 19. Prognoosin aastaks 2015 60-80 planeeritud kodusünnitust arvestades seniseid kodusünnituste arve ja sündivuse üldist langust Eestis.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099