Autor: Violetta Riidas • 6. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üks põlvkond vajab ilmselt leetrite vastu lisadoosi

Prof Irja Lutsar on veendunud, et Eestis tuleks uurida leetrite ja punetiste antikehade taset inimeste veres.
Foto: ajakiri.ut.ee
Eestis terve vanuserühm inimesi, kes ongi saanud vaid ühe leetrivaktsiini, kuid eluaegse immuunsuse annab kaks doosi.

Tartu ülikooli professor Irja Lutsar ütles, et tegi koos kolleegidega mõni aeg tagasi immuniseerimiskava alusdokumendis ettepaneku, et Eestis tuleks uurida leetrite ja punetiste antikehade taset inimeste veres, kirjutas Eesti Ekspress.„Selle järgi saaks otsustada, kas oleks tarvis teha korduvat vaktsineerimist. Ilma sellise uuringuta seda öelda ei saa. Niisugune uuring aga eeldab ennekõike riigipoolset huvi ja ka rahastust. Minule teadaolevalt selles osas edasisi arenguid toimunud pole.“Infektsioonihaiguste dotsent ­Matti ­Maimets ütles, et enne 1980. aastat sündinud lapsed põdesid peaaegu kõik leetreid. Kui 1980. aastal tuli vene vaktsiin, oli selle kvaliteet kahtlane ning neid, kes on sündinud aastail 1980–1992 ja vaktsineeritud kahe leetrivaktsiini doosiga, on soovitatav korduvvaktsineerida ühe MMR vaktsiini doosiga.„Kui inimene on vaktsineeritud ühe vene vaktsiini doosiga, on mõistlik teha kaks vaktsiinidoosi neljanädalase intervalliga,“ selgitab Maimets.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708