25 aprill 2016 11:45

Rahvaste ränne toob kaasa vaktsineerimata lapsi

Rotaviirusvaktsiini manustamine imikule.  Foto: www.cbc.ca

Ravimitootjate Liidu korraldatud vaktsineerimisteemalisel ümarlaual ütles lastearst Eda Tamm, et Eesti vaktsineeritusega hõlmatus on suhteliselt hea, kuid vaktsineerimisest keeldujad on väga häälekad.

"Õudseid juhtumeid on – olen ravinud mädase meningiidiga 6kuust imikut, kelle vanemad on varasemalt keeldunud vaktsineerimisest,“ ütles lastearst Eda Tamm.

„Need on antroposoofilise eluviisiga inimesed, kes eelistavad sünnitada kodus küünlavalgel. Nad on olnud ja jäävad alati. Õnneks see meningiiti põdenud laps paranes hästi ja inetu on sellises olukorras vanemaid ka parastada," ütles Tamm. "Muidugi me rääkisime vanematega. Kahjuks jäi ka selle haigusloo põhjal mulje, et ma ei suutnud vanemaid ümber veenda. Kokkuvõttes häirib mind see, et meedias võtavad sõna tuntud inimesed, kes ütlevad, et jätavad oma lapsed vaktsineerimata.“

Eda Tamme sõnul on Eesti vaktsineerituse hõlmatus on suhteliselt hea. „Jah, meie enda seis hetkel on suhteliselt hea, aga kui me vaatame poliitilist situatsiooni – sõjad ja suur rahvaste rändamine – siis peame aru andma, et sellistes oludes laguneb mitmel pool meditsiinisüsteem ja tekib palju vaktsineerimata lapsi. Ja nendes situatsioonides tekib palju haiguskoldeid. Me peame sellele mõtlema, kuidas olla valmis,“ rääkis Tamm. 

„Eesti murekoht on ehk see, et meil on ka vaktsiine, mis ei ole riiklikus kalendris. Nii pneumokoki- kui gripivaktsiin on ka riskigruppidele tasuline. Ma sooviksin, et selles osas oleks riigilt toetus, et riskigrupid saaks vaktsineeritud,“ rääkis Eda Tamm.

Jaga lugu:
Seotud lood
MEDITSIINIUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Meditsiiniuudised igal nädalal enda postkasti.

Meditsiiniuudised.ee toetajad:

Kadi Heinsalu
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Aet Trisberg
Aet TrisbergAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0455
Violetta Riidas
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret Trull
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Karin Tamm
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Kristi Kammer
Kristi KammerMeditsiiniuudiste müügi- ja arendusjuhtTel: 507 9553