25. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvaste ränne toob kaasa vaktsineerimata lapsi

Rotaviirusvaktsiini manustamine imikule.
Autor: www.cbc.ca

Ravimitootjate Liidu korraldatud vaktsineerimisteemalisel ümarlaual ütles lastearst Eda Tamm, et Eesti vaktsineeritusega hõlmatus on suhteliselt hea, kuid vaktsineerimisest keeldujad on väga häälekad.

"Õudseid juhtumeid on – olen ravinud mädase meningiidiga 6kuust imikut, kelle vanemad on varasemalt keeldunud vaktsineerimisest,“ ütles lastearst Eda Tamm.

„Need on antroposoofilise eluviisiga inimesed, kes eelistavad sünnitada kodus küünlavalgel. Nad on olnud ja jäävad alati. Õnneks see meningiiti põdenud laps paranes hästi ja inetu on sellises olukorras vanemaid ka parastada," ütles Tamm. "Muidugi me rääkisime vanematega. Kahjuks jäi ka selle haigusloo põhjal mulje, et ma ei suutnud vanemaid ümber veenda. Kokkuvõttes häirib mind see, et meedias võtavad sõna tuntud inimesed, kes ütlevad, et jätavad oma lapsed vaktsineerimata.“

Eda Tamme sõnul on Eesti vaktsineerituse hõlmatus on suhteliselt hea. „Jah, meie enda seis hetkel on suhteliselt hea, aga kui me vaatame poliitilist situatsiooni – sõjad ja suur rahvaste rändamine – siis peame aru andma, et sellistes oludes laguneb mitmel pool meditsiinisüsteem ja tekib palju vaktsineerimata lapsi. Ja nendes situatsioonides tekib palju haiguskoldeid. Me peame sellele mõtlema, kuidas olla valmis,“ rääkis Tamm. 

„Eesti murekoht on ehk see, et meil on ka vaktsiine, mis ei ole riiklikus kalendris. Nii pneumokoki- kui gripivaktsiin on ka riskigruppidele tasuline. Ma sooviksin, et selles osas oleks riigilt toetus, et riskigrupid saaks vaktsineeritud,“ rääkis Eda Tamm.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708