25. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tiit Suuroja võitleb väljakutsetega

Foto: Raul Mee
“Usun, et jämesoolevähi sõeluuring võib päästa elusid ja sellest on Eesti rahvale kasu,” kinnitas juulis käivitunud jämesoolevähi sõeluuringuprogrammi üks eestvedaja, Põhja-Eesti Regionaalhaigla kirurg ja onkoloog Tiit Suuroja.

Eestis haigestub jämesoolevähki igal aastal ligi tuhat inimest ja haigestumiste arv on aasta-aastalt tasapisi kasvanud. Doktor Suuroja viitas sõeluuringu vajalikkust põhjendades asjaolule, et Eestis avastatakse jämesoolevähk umbes kolmandikul juhtudest alles kaugmetastaaside staadiumis, kuid rahvusvaheline kogemus on näidanud, et sõeluuringuga suudetakse jämesoolevähile jälile saada varasemas ja kergemini ravitavas staadiumis. “Tänu sõeluuringule surrakse sellesse kasvajasse 30% vähem,” rõhutas Suuroja rahvusvahelistele uuringutele viidates. Lisaks sellele vähendab sõeluuring ka vähkide esinemust, kuna sõeluuringuga tuvastatakse ka vähieelsed muutuseid ja neid on võimalik edukalt ravida.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708