Kollektiivleppega ollakse hetkel tupikus

Riiklik lepitaja Henn Pärn.
Riiklik lepitaja Henn Pärn.

Riiklik lepitaja Henn Pärn sõnas, et meedikute kutseliitude uut kollektiivlepet ei annagi hetkel alla kirjutada ja ei paista ka eeldusi, et see seis kuidagi laheneks.

Henn Pärn selgitas, et lepinguga tasub välja tulla siis, kui on eeldusi selle realiseerimiseks. "Hetkel neid eeldusi ei ole," lisas ta. "Lepinguga väljatulek vaid halvendaks olukorda."

Pärn jätkas, et üks tähtis kuupäev on reede 9. detsember, kui haigekassa nõukogu koguneb järgmise aasta eelarvet arutama. Pärn lisas, et midagi revolutsioonilist ta sellest siiski ei oota, kuna tähtsaid otsuseid peavad tegema ikkagi poliitikud.

Tema sõnul on olukord hetkel väga raske, kuna haiglad on pandud sundseisu, kus plaanilisi haigeid vastu ei saa rahapuudusel võtta, samas EMO kaudu saabuvad erakorralised haiged on 30% kallimad juhtumid ja seda olukorras, kus haiglatele nagunii ületööd korralikult kinni ei maksta. "Üpris selge on, et praegu on haiglates parasjagu segadust," lisas Pärn. Isegi kui kollektiivlepe rakenduks, siis arstiabi kättesaadavus sellest ei parane ja seetõttu meedikute kutseliidud sellele leppele alla ka ei kirjuta, vaid seovad selle suuremate muutusega.

Pärn lisas, et uues koalitsioonileppes pole ka mingeid konkreetseid lubadusi tervishoiureformi kohta. Mõneti võib see tema sõnul isegi hea olla, andes vabamad käed muutusteks.

Töörahu katkeb jaanuarist

Kuna uut kollektiivlepet ei ole, siis 1. jaanuarist töörahu katkeb, mis annab alust erinevateks aktsioonideks. Arstide liit andiski juba nädalavahetusel hoiatuse, et kui poliitikute poolt 15. veebruariks ettepanekuid ei tule, on tõenäoline järgmine üldstreik. Samas ei saa aga järgmisest aastast ka rakendada plaanitud ja ka lubatud suuremaid alampalga suurusjärke, seega varem kokkulepitud palgamuutused ei rakendu.

Arstide liidu presidendi Lembi Augi sõnul ootavad nemad riiklikult lepitajalt konkreetset pakkumist, kuid seda ei ole tulnud ja ei ole teada ka kuupäeva, millal see võiks tulla. Ka Aug sõnas, et lepitajal on raske hetkel midagi välja pakkuda. "Üldiselt tundub, et mõistmist hetkel noorte poliitikute poolt ei ole," lisas Aug. "Eriarstiabi mahte veelgi kärbitakse, midagi head pole tulemas."

Midagi positiivset meedikute ja patsientide jaoks hetkel uus ravikindlustuseelarve ei tõota. Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa kirjutas teisipäeval Facebookis, et haigekassa eelarves, mida nõukogu reedel teist korda lugema hakkab, on statsionaari ravijuhtusid 9% vähem kui 2016. a eelarves ja ca 14% vähem kui 2016 täitmise prognoos.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.