Äkksurm haiglas: PERH jagab kogemusi

Reedel PERHi erakorralise meditsiini XI konverentsil rääkis haigla kiirabikeskuse juht Arkadi Popov, et võrreldes 8 aastaga on palju paremaks muutunud haiglasisese elustamise tulemused EMO ja intensiivravi osakonnas.

Arkadi Popov selgitas, et uuriti tulemusi aastal 2008 ja aastatel 2015-2016. „Tulemusena võib öelda, et EMOs ja intensiivraviosakonnas jõuti selleni, et efektiivse vereringe saavutamise aeg ehk ROSC (Return of spontaneous circulation) kasvas 23% ja koju läinute arv kasvas 53,5%. See on hea tulemus,“ lausus Popov.

Haiglasisesel äkksurmal on tema sõnul võtmeküsimused, millest kõik sõltub. „Vahel ka meedikud ei oska sellises olukorras käituda. Puudulik professionaalne ettevalmistus on probleemiks kogu maailmas.“

Samas on haiglasisene elustamine oluline kvaliteediindikaator. „See on terve süsteem, alates logistilistest pingutustest ja varustusest. Need elustatavad haiglas surevad haiged on kaasuvate haigustega ja haiguse kulg on raske,“ jätkas Popov. Tavaliselt on nende äkksurmale lühike reageerimise aeg ja head diagnostilised protseduurid kättesaadavad, kuna meeskond on lähedal ja enamasti toimub surm tunnistajate juuresolekul.

Haiglas paremad tulemused

Üldiselt haiglas sujub elustamise protsess kiiremini ja paremini (elustamise näitaja ROSC on keskmiselt 9 min haiglas ja kiirabis 28 min 2015-2016 aastatel Tallinnas ja PERHis).

Haiglas peab Popovi sõnul olema standardne juhend äkksurma käsitlemiseks, alustatakse kohe elustamist, muretsetakse ülemiste hingamisteede produktsiooni üle. „Esimene defibrillatsioon peaks olema tehtud nii ruttu kui võimalik, mitte hiljem kui 3 min jooksul,“ selgitas Popov.

PERHi võrdlus 2008 ja 2015-2016 aastatega näitab Popovi sõnul, et pulsita elektrilist aktiivsust patsientidel on vähem, asüstoolia on samas seisus, kuid märgatavalt on kasvanud defibrilleeritavate rütmide osakaal. „Ilmselt on põhjus, et ravi on parem, intensiivravi palatid on head. PERHis üldiselt on äkksurmast väljatulemise detailsed võrdlusandmed võrreldes maailma andmetega tunduvalt paremad. See on hea uudis,“ rääkis Popov.

Kas koronaarangioplastika parandab tulemust haiglasisese äkkisurma puhul? Popovi sõnul näitab analüüs, et aitab.

„Kui infarktihaigetel tekkis meie haiglas äkksurm, siis taas, kui oli tehtud mingi koronaarne interventsioon, läks neist koju üle 80%. Kõige madalam elulemus oli patsientidel, kellel oli infarkt ja kellele ei tehtud koronaarset interventsiooni – nendest läks koju vaid 24%,“ märkis ta.

Popov lisas, et eriti just EMOs ja intensiivravi osakonnas on äkksurma käsitlemises tulemused paranenud, kuid tööd tuleb veel teha üldosakondadega, nii koolituse kui ka logistika osas.

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.