Nõmm: lihtsad lahendused enamasti ei tööta

Kliinikumi arst Kuido Nõmm.
Kliinikumi arst Kuido Nõmm.

Kliinikumi EMO juht Kuido Nõmm avaldab oma isikliku seisukoha, et ta ei usu, et erakorralisele abile kvalifitseeruvate haigusseisundite nimekirja valmimine on võimalik – elu ja haigused on selleks liiga suure variaablusega.

Nõmm: "Seda nimekirja võib teha, aga see ei saa kunagi valmis – ja kui saab valmis – siis võib sellele julgelt vee peale tõmmata. Kui keegi ütleb mulle seisundi, mis ei peaks EMOs olema, võin ma tuua 2 näidet, mis oludel see seisund peaks seal olema. Inimestel on kalduvus (üritada) asju lihtsustada, aga kahjuks on lihtsad lahendused enamasti mitte töötavad. Me ei tohiks last koos vanniveega välja visata."

EMOde ülekoormust vähendaks:

  • 12h tööpäevadel ja 8h nädalavahetustel kättesaadav perearstiabi
  • Õe visiitide osakaalu oluline suurendamine EMOs. Õe iseseisval vastuvõtul peaks filtreeritama välja haiged, keda saata perearstile, mitte uksel, kui pt. vaevalt jõuab öelda „nõrkus 3. päeva“. Õe vastuvõtt eeldaks ka põhjalikumat anamneesi ja vajadusel patsiendi läbi vaatamist. Ka dokumenteerimist – seda nii haigla kui personali kaitseks. Ja loomulikult peaks õde siis ka vastutama oma otsuse eest. Alati oleks arstiga konsulteerimise võimalus e. pt. suunataks siis edasi juba arsti vastuvõtule. Reaalselt peaks mingi osa patsiente jääma triaažiõe tasemele haiglas – õde võtab anamneesi, teeb läbivaatuse, määrab triaaži (?) ja nõustab. Ja siis saadab patsiendi ära. Kõik.
  • Tasuline visiit (kõrgem visiiditasu + tasulised analüüsid/uuringud) mitte-vältimatut abi vajavatel juhtudel (n.ö. mugavusteenuse eest maksmine). Õhtune-öine visiiditasu peaks olema kõrgem kui päevane, kuna ka kulud kõrgemad, riskid suuremad.
  • Koolides pole mitte ainult terviseõpetus (kuidas olla terve) oluline. Oluline oleks ka haiguse ja õnnetuse õpetus alates algklassidest (sidumisõpetus, haiguseõpetus, raviõpetus, elustamisõpetus), mida õpetaksid PRAKTISEERIVAD MEEDIKUD. Sama moodi nagu praegu õpetavad sageli riigikaitset kooli välised inimesed, kellel on riigikaitsega isiklik suhe ja vastav väljaõpe. Teoreetikust õpetaja ei suuda kunagi veenvalt edasi anda vajalikku haiguseõpet. Aga riigile tuleks see pikas perspektiivis kasuks nii kokkuhoiult kiirabile, erakorralisele meditsiinile kui perearstiabile. Lisaks üritaksid inimesed olla ka tervemad (toitumine, liikumine) kui teavad, millised on need vastikud haigused, mis „valesti elades“ tekkivad. Kasu sellest tekkiks alles 5-10-15-20 aastaga järk-järgult. Aga raha peaks hakkama investeerima kohe. Erinevalt alkoholiaktsiisi tõusust ei tooks see riigile kohe midagi tagasi sisse. Aga kasu oleks vähemalt sama suur või, minu arvates, isegi suurem.

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.