Kaks uut tervisekeskust: mis mulje jäi?

Kaader Kotka Tervisemaja avamiselt.
Kaader Kotka Tervisemaja avamiselt.

Reedel tuli korraga kutse kahe Tallinna uue erakliiniku, Veerenni Tervisekeskuse ja Kotka Tervisemaja, avamisele. Mõlemad majad kokku annavad huvitava ülevaate erakliinikute võimalustest.

Suures majas raudtee lähedal paiknev Veerenni tervisekeskus on uksed avanud üsna hiljuti, erinevalt Kotka Tervisemajast, kus juba vähemalt kuu aega on tehtud näiteks ilukirurgilisi operatsioone peamiselt välismaalastele. 

Linnulennult 1,5 km kaugusel tegutsevatest majades kummaski asub üks esmatasandi teenuse pakkuja ja lisaks hulgaliselt eriarste. Lisaks võtavad majades vastu spetsialistid, keda mujal ei pruugi leiduda. Tegutsevad apteegid, millest üks kuulub Südameapteegi ketti (Veerennis) ja teine BENU ketti (Kotkas).

Veerennis oli vaatamata reede pärastlõunasele ajale näha juba arsti vastuvõttu ootavaid patsiente erakliinikus Confido (üks omanikke Kadi Lambot) ja vereanalüüsi andjaid samal korrusel tegutsevas Sinu Arst perearstikeskuses, mille üks omanikke Anneli Talvik arstikeskust näitas ja selle tulevikuplaanidest rääkis. Tema sõnul jääb avatuks nende senine arstikeskus Viru keskuse lähedal, sest on patsiente, kes mugavuse tõttu eelistavad südalinna. Samades ruumides tipperiarstide vastuvõtte pakkunud Confido on sealt aga lõplikult Veerenni tänavale ümber kolinud.

Peamine sõnum, mida uues majas koos tegutsevad kliinikud kannavad, on intergeeritus, seda nii esmatasandi ja eriarstiabi võtmes kui ka nn tavameditsiini ja täiendmeditsiini võtmes. Sestap on Veerenni keskuses ruumid ka Hiina meditsiini arstil Rene Bürklandil, kes samuti oma ruume esitles ja seejuures tõdes, et ka uues kohas on ajad juba täis ja hetkel registreeruda pole võimalik. Nõelraviga ta ise ei jõua alati tegelda, vaid tegeleb diagnoosi määramise ja ravi korralduega, jälgib ravi käiku ja lõpetamist. Ta märkis, et umbes 20% patsientidest tuleb tema juurde juba oma raviarsti soovitusega, see trend kasvab. Enamasti tulevad inimesed aga ise, kuna traditsiooniline meditsiin pole midagi leidnud, kuid kaebused püsivad. Vajadusel suunab Bürkland osa isetulnud patsiente edasi eriarstidele, nii et integreeritus tema sõnul toimib.

Bürklandi jaoks pannakse samas majas tegutsevasse Südameapteeki peagi üles ka spetsiaalne riiul raviks vajalike toodete müügiks. Südameapteegi keti (Pharma Holding) tegevjuht Katre Kõvask sõnas maja tutvustusringil, et esimesed lahtioleku päevad on näidanud, et rahvas on apteegi üles leidnud ja võib müügiga rahule jääda.

Veerenni tervisekeskusse tuleb lisaks ka Synlabi labor, mis täies mahus kolib üle jaanipäeva paiku.

Veerenni tervisekeskus ehitati uuena. Confido juhi Kadi Lamboti sõnul ei ole olnud raske häid ja nimekaid eriarste keskusse tööle leida, kuna mingis mõttes on seal teostunud nende unistuste vastuvõtud: aega patsiendi jaoks on lahedalt, ruumid on suured ja ilusad, vajalikud abivahendid käepärast ja vajadusel saab patsiendi edasi suunata samas teiste spetsialistide juurde või ka muusse teraapiasse.

Uus elu teeninduskoolile

Kotka tervisekeskus ehitati vana Tallinna Teeninduskooli kohale, kuid koolimaja on selles väga raske ära tunda. 

Kotka tervisemaja ankurrentnik on Niine Nahakliinik, mille üks omanikke Raul Niin ka tervisemaja asutas ja seda juhib. Maja kõik uksed olid avamispeo puhul lahti, üleminek nahakliinikust perearstikeskusse, mida peab Svea Rosenthal või siis Jüri Kullamaa plastikakirurgia operatsiooniblokki oli sujuv ja jättis tervikliku tervisekeskuse mulje. Üks osa majast on Sakala Hambaravikliiniku käsutuses. Veerenni tervisekeskuses hambaravi ei pakuta.

Kotka tervisemaja kõrval seisev mammograafiabuss meenutab, et keskuses asub ka radioloogiakliinik Mammograaf. Väike pind on keskuses ka Jalaravi Kliinikul, kuid plaanis on ruume laiendada. Raul Niine sõnul lisandub keskusse veelgi eriarste, kui valmib teine etapp koos Selveri kauplusega.

Muljetavaldav on Kotka tervisemaja 23kohaline erahaigla, kus toibuvad plastikakirurgia patsiendid. Raul Niine sõnul on kahe saaliga operatsiooniplokk tipptasemel, järele ei ole antud ka palatites. Need on suurte akende ja hotellitoa mõõtu perepalatid, kus teine voodi on haige saatjale, toitu saab tellida majas asuvast kohvikust vastavalt patsiendi nõudmistele. Niine kinnitusel toimub transfeer sadamast või lennujaamast haiglasse ja tagasi, nii et patsient olmeprobleemide pärast muretsema ei pea.

Väike, kuid silmatorkav lahendus on arstikabinettide uste kõrval elektrooniline ekraan arsti näopildi ja nimega tavapärase metallist nimesildi asemel.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.