15. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pooliku tervishoiureformi jäänused

Benita Kodu AS juhatuse liige Marilin Vaksman
Foto: Andras Kralla
Tänased siseriiklikud ja EL tasandi vaidlused peegeldavad ehedalt tõsiasja, et Eesti tervishoiukorralduse reform seoses haiglate kui asutuste restruktureerimisega eraõiguslikeks juriidilisteks isikuteks on läbi viidud poolikult, kirjutab Benita Kodu AS juhatuse liige Marilin Vaksman.

Kui haiglate juriidilist vormi muudeti, oleks sellega pidanud kaasnema ka rahastuspõhimõtete reformimine uuele süsteemile vastavaks. Selle asemel võttis riik uuest mudelist üksnes talle sobivad omadused ning saavutas uue juriidilise vormiga haiglate suurema opereerimisvabaduse, kuid jättis ellu viimata muudatusega paratamatult kaasneva õiglase ja läbipaistva rahastamise nõude ega muutnud vana otserahastuse mudelit. Nii kindlustati privilegeeritud seltskonnale ehk haiglavõrgu arengukavas olevatele haiglatele (HVA) ravi rahastamise lepingud ning infrastruktuuri toetused. Siinjuures on mõnevõrra silmakirjalik, et õigustus taoliseks moodustiseks nagu HVA on eesmärk tagada tervishoiu jätkusuutlikkus. Kui aga heita pilk Haigekassa eelarve prognoosidele ning pidada meeles, et HVA haiglad ei tee Haigekassale mitte mingit allahindlust teenuste eest tasu küsimisel, põhjustab HVA rahastamise viis oma ebaefektiivsusega hoopis tervishoiu jätkusuutmatuse. Sellised monopoolses seisus ning konkurentsist puutumatud HVA haiglad ei ole olemuslikult efektiivsusele suunatud ja seetõttu nõuab taolise süsteemi ülalpidamine maksumaksjalt suuremat rahalist panust kui tegelikult vaja on.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099