Autor: Triin Tabur • 3. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas eutanaasiale on alternatiivi?

Antiikaja kreeklastele ja roomlastele tähendas eutanaasia sõnade eu ja thanatos kohaselt „hea surm“ vaikset, rahulikku ja kannatusteta surma või raviviisi, mille abil saadi haige suremine võimalikult rahulikuks ja vaevatuks. Nii mõisteti seda aastasadu ka läänemaailmas. Kaasajal tähendab eutanaasia pigem „armulikku“ tapmist.

Eutanaasiat jagatakse soovitud eutanaasiaks, mis tehakse patsiendi enda palvel ja mida võiks võrrelda aidatud enesetapuga, ning soovimatuks eutanaasiaks, kus patsient tapetakse usus, et surm on patisendile kasulik, kuigi ta ise oleks eri arvamusel ja tahaks elada.

Nii soovimatu kui soovitud eutanaasia jagatakse omakorda veel passiiveks ja aktiivseks. Kui passiivse eutanaasia korral ei alustata vältimatut ravi või vastav varemalustatud ravi lõpetatakse, siis aktiivse eutanaasia korral toimub tapmine mingi konkreetse akti teel (näit. surmava mürgiga).

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708