Autor: Violetta Riidas • 27. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aaviksoo: Eesti tervishoid vajab poliitilisi otsuseid

Uuringufirma Praxise tervisepoliitika programmi direktor Ain Aaviksoo rääkis täna riigikogus Eesti tervishoiu tulevikuperspektiividest.

Eesti tervishoid on teelahkmel ja vajab otsuseid, poliitilisi otsuseid. Ja miks ma nii arvan? Toetun oma väites kolmele argumendile. Kõigepealt sellele, et kaugema sihiga otsustamises on Eestis olnud pikk paus, sellele, et meie eesmärgipüstitus on enam süsteemi- kui inimesekeskne, ning sellele, et e-riigi vääriline tulemuslikkuse mõõtmine võimaldab oluliselt paremini kaasata inimesed ise oma tervise üle otsustamisse.

Eesti tervishoius on saavutatud omajagu, kuid olulisi, pika perspektiiviga otsuseid pole peale 2003. aastat sündinud. Meil on suhteliselt kättesaadav, tõhus ja kõrgtehnoloogiline ravi ägedate terviseprobleemide lahendamiseks. Meil on edukas perearstisüsteem. Võrreldes Põhjamaadega kohtub Eesti patsient aasta jooksul kaks korda sagedamini arstiga ning südamepärgarterite ägedate seisundite moodne ravi on sama levinud kui kõige arenumates riikides.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099