Autor: Kadi Heinsalu • 1. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti meditsiinis oli 2011 märgake-meid-aasta

Lõppeva aasta üheks märksõnaks oli "Märgake meid!". See tähendab, et paljud erialaliidud ja ühendused formeerusid mingi huvi kaitseks ja asusid selle nimel aktiivselt tegutsema.

Näiteks perearstid suvel (puude)tõendite taagast vabanemiseks, eraraviasutused stabiilse haigekassalepingu saamiseks, ämmaemandad kodusünnituse legaliseerimiseks, apteekrid käsimüügiravimite nende pärusmaaks jäämiseks, ravimitootjad uute ravimite Eestisse lisandumiseks, arstide liit kollektiivlepingu muutusteks ja palgatõusuks, ellu puhuti taas ka patsiendiseaduse eelnõu. Värskeim näide ühisest asjaajamisest oli Meditsiiniuudiste 2011. aasta viimase lehe peauudis, mis kirjeldab, kuidas kohalikud ravimitootjad lõid mittetulundusühingu, et oma asja edendada.

Meditsiiniuudised leiab, et enda eest häälekalt seismine on vajalik ja õige, kuid et Eestis puudub terviklik tervishoiu arengukava, siis võivad need tegevused sumbuda mittemillesegi. Erialaliitude tegevuse plussiks on kahtlemata see, et neid märgatakse, kuulatakse ja võib olla midagi ka muutub. Korraks hakkab parem. Kuna meditsiin on homogeenselt seotud nii paljude osapooltega, siis ühele midagi juurde andes, kas õiguseid või lihtsalt raha, hakkab teisel varsti halvem. Kuna ressurss on piiratud nii aja, raha kui ka inimeste puhul, siis pole võimalik lõputult laiutada ja ümber jagada midagi, mida suurt ei olegi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099