Autor: Kadi Heinsalu • 3. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL võtab ette ülekaalulise lapse

Eelmisel nädalal Ateenas toimunud toitumise ja füüsilise aktiivsuse konverentsil jõudsid liikmesriigid kokkuleppele kõrgetasemelise töögrupi loomises, mille eesmärgiks on lapseea ülekaalulisusega tegelemine.

Tegevuskava keskendub vabatahtlikele tegevustele, mis on suunatud tervislikule elu algusele, tervisliku elukeskkonna edendamisele eriti koolis ja koolieelsetes asutustes, lastele suunatud turunduse ja reklaami piiramisele, perekondade teavitamisele ja võimestamisele, füüsilise aktiivsuse soodustamisele ja teadustegevuse suurendamisele. Tegevusi lisatakse juba käimasolevatele töödeldud toidu soola, rasvade ja lisasuhkru vähendamise programmidele ning tasakaalustatud toitumise ja aktiivse elustiili soodustamisele.

Lapseea ülekaalulisus on ELis suurenev probleem. Umbes kolmas 6-9aastane laps oli aastal 2010 kas ülekaaluline või rasvunud. Veel aastal 2008 kuulus sinna kategooriasse iga neljas laps. Ülekaalulised või rasvunud lapsed on ka hilisemas elueas kehvema tervisega. Ülekaalulisus suurendab südameveresoonkonna haiguste, diabeedi ja enneaegse suremuse riski. Igal aastal kaotab 2,8 miljonit ELi kodanikku elu ülekaalulisusega seotud haiguste tõttu. Ülekaal ja rasvumine omavad ka majanduslikku mõju – liikmesriigid panustavad keskmiselt 7% oma tervise-eelarvest kaaluga seotud probleemide lahendamisele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099