Autor: Triin Tabur • 5. mai 2014
Ainult tellijatele

Lutsar: antibiootikumide kasutamine on Eestis hästi reguleeritud

Maailma Terviseorganisatsiooni raporti kohaselt on antibiootikumresistentsus muutunud kogu maailma haaravaks probleemiks. Tartu ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professori Irja Lutsari sõnul on Eestis resistentsuse levik tänu antibiootikumide kasutamise heale järelvalvele ja teavitustööle kontrolli all, kuid mujalt pärinevate resistentsete bakteritüvede riiki imbumist ei saa vältida, kirjutas ERRi teadusportaal.

„Antibiootikumide suhtes resistentsust kodeerivad geenid on olnud olemas ilmselt juba sama kaua kui mikroobid ise,“ selgitas professor. Ajastute vältel erinevate bakteritüvede geenipagasis kuhjunud mutatsioonid võimaldavad neil toota lisaks ensüüme, millega antibiootikume kahjutuks muuta või eemaldanud nende organismist sihtmärgi, mida antibiootikum ründama peaks.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708