Autor: Triin Tabur • 5. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lutsar: antibiootikumide kasutamine on Eestis hästi reguleeritud

Maailma Terviseorganisatsiooni raporti kohaselt on antibiootikumresistentsus muutunud kogu maailma haaravaks probleemiks. Tartu ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professori Irja Lutsari sõnul on Eestis resistentsuse levik tänu antibiootikumide kasutamise heale järelvalvele ja teavitustööle kontrolli all, kuid mujalt pärinevate resistentsete bakteritüvede riiki imbumist ei saa vältida, kirjutas ERRi teadusportaal.

„Antibiootikumide suhtes resistentsust kodeerivad geenid on olnud olemas ilmselt juba sama kaua kui mikroobid ise,“ selgitas professor. Ajastute vältel erinevate bakteritüvede geenipagasis kuhjunud mutatsioonid võimaldavad neil toota lisaks ensüüme, millega antibiootikume kahjutuks muuta või eemaldanud nende organismist sihtmärgi, mida antibiootikum ründama peaks.

„Antibiootikumide suhtes resistentsemate organismide välja selekteerimine on aga hakanud peale antibiootikumide kasutuselevõttu,“ lisas Lutsar. Selle tulemusena kasvab järjest hetkel kasulike ehk nad antibiootikumide suhtes resistentseks muutvate geenidega bakterite osakaal. Resistentsus annab neile oma liigikaaslaste ees selge konkurentsieelise. Taolise selektiivse rõhu tugevus sõltub omakorda sellest, kui kergekäeliselt antibiootikume kasutatakse.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099