5. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtiv surmapõhjus naiste hulgas on rinnavähk

Eestis diagnoositakse igal aastal peaaegu 600 uut rinnavähijuhtu- paraku on neist 200 avastamise hetkeks kaugele arenenud. Hoolimata diagnoosimise ja ravi edusammudest on rinnavähk juhtiv surmapõhjus 35-55-aastaste naiste seas ning teine surmapõhjus kõigi naiste hulgas- kirjutas Päevaleht. Rinnavähi avastamine varajases staadiumis ehk enne siirete tekkimist väljapoole rinda on väga oluline- sest varakult avastatud haiguse ravitulemused on paremad ja edasise elu prognoos hea. Eestis tehakse mammograafilisi sõeluuringuid naistele vanuses 50-59- sest selles eas suureneb oluliselt rinnavähi tekkerisk. Sõeluuringu käigus avastatud rinnavähivormidest on ligi 75% varajases staadiumis- kümme aastat tagasi oli see vaid 39%. Eesti suurim probleem on siiani naiste vähene huvi ennetavates uuringutes osalemise vastu. Kui 2007. a tuli Eestis kirjaliku kutse saanud naistest rinnavähiuuringutele vaid 51%- siis teistes arenenud riikides on uuringutes osalemise määr üle 70%. Rinnavähk on naistel kõige sagedamini esinev vähivorm ja selle esinemissagedus suureneb pidevalt. Eestis diagnoositakse igal aastal peaaegu 600 uut rinnavähijuhtu- paraku on neist 200 avastamise hetkeks kaugele arenenud. Hoolimata diagnoosimise ja ravi edusammudest on rinnavähk juhtiv surmapõhjus 35-55-aastaste naiste seas ning teine surmapõhjus kõigi naiste hulgas. Rinnavähi avastamine varajases staadiumis ehk enne siirete tekkimist väljapoole rinda on väga oluline- sest varakult avastatud haiguse ravitulemused on paremad ja edasise elu prognoos hea. Eestis tehakse mammograafilisi sõeluuringuid naistele vanuses 50-59- sest selles eas suureneb oluliselt rinnavähi tekkerisk. Sõeluuringu käigus avastatud rinnavähivormidest on ligi 75% varajases staadiumis- kümme aastat tagasi oli see vaid 39%. Eesti suurim probleem on siiani naiste vähene huvi ennetavates uuringutes osalemise vastu. Kui 2007. a tuli Eestis kirjaliku kutse saanud naistest rinnavähiuuringutele vaid 51%- siis teistes arenenud riikides on uuringutes osalemise määr üle 70%.
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708