Autor: Siret Trull • 3. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ida-Tallinna Keskhaiglas sündis mullu 3731 last

Ida-Tallinna Keskhaiglas aidati 2013. aastal ilmale 3 731 last, neist 73 paari kaksikuid ja ühed kolmikud, seega toimus kokku 3 655 sündi. Enneaegselt sündisid 2013. aastal 291 beebit. Tänavu jaanuaris on sündinud juba 16 last rohkem kui mullu samas kuus.

Naistekliiniku juhi Lee Tammemäe sõnul on sünnitamine värskelt renoveeritud sünnitusosakonnas naistele möödunud aastast veelgi mugavam. 2013. aastal renoveeriti  17 perepalatit.  

 Kui laps on tulnud ilmale enneaegselt, on perele tagatud tõhus ja kaasaegne neonatoloogiline abi. Enneaegsete vastsündinute palatis on kasutusel tipptasemel tehnoloogia, sh monitorjälgimine, veenikaudne toitmine ja hingamissüsteemi abivahendid. Seda täiendavad nn känguru särgid, millega saab ema turvaliselt habrast vastsündinut hooldada, rääkis ämmaemandusjuht Vivian Arusaar.  Enneaegsele imikule on kõige olulisem turvaline ja stabiilne keskkond, ema lähedus ja emapiim.  Kui sünnitajal pole rinnapiima veel tekkinud, saab haiglas enneaegsele vastsündinule anda doonorite emapiima, et vältida ohtlikku soolepõletikku ja teisi terviseriske niigi hapral imikul.  Ida-Tallinna Keskhaigla neonatoloogia osakonnas asub Baltimaade ainus emapiimapank, mis varustab mitmeid Eesti haiglaid, mistõttu võtab haigla pidevalt vastu uusi doonoreid. Rinnapiima annetamine toimub tasuta ning doonoreid on tänaseks nii haigla enda sünnitajate seast kui ka mujalt.  Alates 2014.a augustist, mil jõustub kodussünnitust reguleeriv seadus, on kodus sünnitamist planeerivale perele toeks ka Ida- Tallinna Keskhaigla ämmaemandad. „Teeme seda selleks, et  lapse ilmale toomisel loomulikus keskkonnas – oma enda kodus,  oleks sünnitajatele tagatud tähelepanu ja mõistmine, aga ka igati professionaalne abi ning võimalus sünnitada  iseenda väärtusi järgides. Otsus kodussünnitamise kasuks tuleb teha hoolikalt ja läbimõeldult,“ sõnas Arusaar.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099