Kuula artiklit
3. märts 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Päevaleht: Lülisambakirurgid teevad Eestis maailmatasemel operatsioone

Lülisambakirurgia keskuse meditsiiniline personal tööhoos.
Foto: Ida-Tallinna Keskhaigla
Eelmisel aastal esitles ortopeed Taavi Toomela Šveitsis Davosis üle maailma kokku tulnud kolleegidele ühe noore naise haigusjuhtumit. Patsient oli toodud Ida-Tallinna keskhaigla lülisambakirurgia keskusse esimese nimmelüli murruga.

Lüli oli täiesti purunenud, luukillud surusid seljaajule, naine oli osaliselt halvatud ja lülisammas asendist nihkunud. Juhtum oli väga raske nii patsiendi kui ka meedikute jaoks.

„Meil õnnestus vajalik operatsioon teha mini-invasiivselt ehk torude kaudu. Klassikaline lõige või suur haav sel juhul puudub. Lõiked tehakse vaid traatide, varraste ja kruvide sisseviimiseks, iga lõige pooleteisesentimeetrine. Vardad ja kruvid ühendatakse röntgeni all, selgroog asetatakse õigesse asendisse,” kirjeldas Toomela Eesti Päevalehele. „Haige keeratakse külili ja väikese lõike kaudu lihaste vahelt eemaldatakse selgrookanalist killud ning vajaduse korral asendatakse lülikeha. Patsient paranes hästi, halvatus taandus.”

See lahendus jättis sügava mulje ka maailma palju näinud-kogenud tippkirurgidele. Toomela tõi mini-invasiivse meetodi Eesti lülisambakirurgiasse 2008. aastal. Sama metoodikat kasutatakse aasta hiljem loodud lülisambakirurgia keskuses peale traumade ka kasvajate, põletike ja selja kulumise nähtude korral. Tänu sellele on praegu võimalik parandada suur osa lülisambatraumasid.

Patoloogiat järjest rohkem

Seljavalu on üks sagedasemaid arsti poole pöördumise põhjuseid, lülisamba patoloogiaga patsiente on järjest rohkem. Oma osa on siin sellelgi, et inimesed on mõistnud: viletsat elukvaliteeti ei pea taluma, kui saab midagi ette võtta. Selle üle, keda seljahädadega tegelevasse lülisambakirurgia keskusesse rohkem pöördub, kas mehi või naisi, vanu või noori, pole keskuse juht dr Toomela arvet pidanud. Patsientidele lähenetakse juhtumi järgi. Igal juhul ei erine Eesti inimeste seljaprobleemid olemuselt ja sageduselt muu maailma omadest.

Täismahus saab artiklit lugeda Eesti Päevalehest.

 

Eesti Päevaleht: Lülisambakirurgid teevad Eestis maailmatasemel operatsioone
Kuula artiklit

Eesti Päevaleht: Lülisambakirurgid teevad Eestis maailmatasemel operatsioone

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708