Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 3. märts 2021
Kuula artiklit

Eesmärk päästa suvi, veel segastel asjaoludel suri vaktsineeritud noor mees

Sama nakkuskordaja puhul nagu täna, ise mitte midagi tehes, on olukord katastroofi äärel, tõdes terviseameti juht Üllar Lanno. Lisandus ka info, et täna ennelõunal suri 31aastane mees, 2 nädalat pärast AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineerimist.
Doktor Alice Lil
Foto: ITK

Ravimiameti esindaja Maia Uusküla sõnul ITKst teavitati noore 31aastase mehe, päästetootaja, surmast. 17. veebruaril Astra Zeneca vaktsiiniga vaktsineerimise järgselt tekkisid tal peavalu ja palavik, 10 päeva pärast vaktsineerimist ta seisund halvenes, ta viidi haiglasse ja täna pisut enne kl 12 mees suri. Praegu käib andmete kogumine, analüüs, varasemate haiguste ajalooga tutvumine ja muu. "See võtab aega, enne kui saab öelda, kas vaktsineerimisel surma tekkimisel võis olla mingi roll," lausus Uusküla.

Kolmapäevasel koroonateemalisel pressikonverentsil osalesid terviseameti peadirektor Üllar Lanno, tervise- ja tööminister Tanel Kiik, haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juhataja Külli Friedemann ning Ida-Tallinna Keskhaigla koroonaosakonna juhataja sisearst Alice Lill. Viimane lisandus hommikul, eelinfos tema nime veel polnud. Veebi kaudu osales ravimiameti esindajana Maia Uusküla.

ITK sisearst Alice Lill rääkis, et haigete pealevool algas viimasel nädalavahetusel. Kiirabis on selliste väljakutsete hulk on kasvanud 50% võrra. "Haiged on muutunud nooremaks, on väga ulatuslikud kopsukahjustused," lausus ta. Puudus on kõikjal intensiivravi voodikohtadest. "Lähinädalad on väga tõsised. Uued voodikohad oli 24 tunni pärast 70% ulatuses hõivatud. Mitmel haigel tekivad tüsistused, nad viiakse edasi mitte-Covid voodite peale, plaaniline töö on sisuliselt miinimumini viidud," kirjeldas ta.

Üllar Lanno sõnul võib meil pühapäevaks olla päevas 1800 ja järgmise nädala reedeks 2100, kahe nädala pärast 2600 juhtu. "Haiguse levik on kõige kõrgem Saaremaal jõudmas 2000 piirile ja Harjumaal on 1500 juures 100 000 inimese kohta. Ida-Eestis on alles jäänud kolm valda, kus nakkuse levik on alla 1000," lausus Lanno.

Prognoositavalt kasvab enim nakkuskordaja Harjumaal, kus R on 1,3, järgneb Ida-Virumaal. "Ülim eeldus on täna saada kontaktid maha ja saada R alla ühe," lisas Lanno. Ilma Harjumaata on üle-eestiline nakkuskordaja 1,15. Nädalaga on juurde tulnud 46% haigeid. Parem on seis Hiiumaal, Järvamaal, Jõgevamaal, Põlvamaal, stabliseerumas Pärnumaal ja Tartumaal.

Koldeid on 167, seda on 25% rohkem kui nädal tagasi. Jätkub rühmaviisiline haigestumine lastekollektiivides, eriti paistab silma 0-9 vanusegrupp (nemad käivad koolis veel). Sissetoodud juhtude arv on 1,4%, aga lennukid lendasid hoolega koolivaheajal puhkajatega välismaale - selle teemaga terviseamet Lanno sõnul tegeleb.

Kõige sitkemalt on vastu pidanud see nädal 80+ vanusegrupp. "Rõõmu teeb see, et vanemaealised ei saa enam väga palju haigust hoolekandeasutustest," lisas ta. Samuti on tervishoiuasutustes vähem haigeid, nädalaga 57 uut haiget, iga nädal haigestub järjest vähem meedikuid koroonaviirusesse.

Viimase nädalaga on koroonaviiruse tõttu surnud 57 inimest, Lanno sõnul on seni meil veel vähe inimesi surnud, aga kaua sellise surve korral need madalal tasemel püsida ei saa.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik sõnas, et otsib võimalusi saada lisadoose.

Haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juhataja Külli Friedemann sõnas, et 68% nimekirjas olevatest haridustöötajatest vaktsineeritud, alustatud on lasteaiatöötajate vaktsineerimisega. Politseinike ja päästjaid on vaktsineeritud ligi 4000, neid vaktsineerib Qvalitas. 198 hooldekodust on jõutud vaktsineerimine läbi viia 185. Seitsmes hooldekodus pole veel vaktsineerimist alustatud, loodetavasti märtsi teisel nädalal seal see algab. Tänaseks on pakutud vaktsineene kõikidele perearstidele üle Eesti. Perearstidel on riskigrupp nr 3, kuhu kutsutakse inimesi olenemata vanusest. See on kokku pandud viimase 5 aasta raviarvete pealt.

Eesmärk päästa suvi, veel segastel asjaoludel suri vaktsineeritud noor mees
Kuula artiklit

Eesmärk päästa suvi, veel segastel asjaoludel suri vaktsineeritud noor mees

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099